abv
abv / dariknews.bg
С концерт на Михаил Белчев, в Плевен беше закрита предизборната кампания на Коалиция „АБВ-Движение 21”. Да подкрепи плевенската листа дойде и президентът на РБългария (2002-2012) Георги Първанов.

Румен Петков, който е водач на листата на коалиция "АБВ - Движение 21" в Плевен каза:
"Първа пролет е празник на новото, на свежото. Да си пожелаем на 26 март да направим един разумен избор, който да ни позволи да сме спокойни и с чиста съвест пред децата си, пред родителите си, пред себе си. Защото този избор е важен. Гордея се, че съм част от тази листа. Тя е най-доброто, което Плевен може да избере сега. Най-доброто като качества, като подготовка, като енергия и сила, най-доброто като почтеност и като професионализъм. Средното възрастово ниво на листата е 42 години.

Аз съм се учил и от президента, и от други наши държавници, да не делим населените места на големи и малки, да не делим хората на възрастни и млади. Един човек или може и иска да работи за обществото, или не може и не го прави. Ние искаме да дадем на Плевен друго усещане и друго самочувствие. За съжаление през последните години правителствата и на Орешарски, и на Борисов разделяха съвсем съзнателно и методично България на две части – Южна България, в която се инвестираше в инфраструктурата, в която се създаваха условия за инвестиции и за разкриване на работни места, в която атмосферата беше по-различна, и Северна България, в която не се направи нищо. И това нищо специално в нашия Плевен има своите конкретни измерения.
Нищо не се направи в Белене, нищо не се направи в газопреносната мрежа Южен Поток, който в нашата област трябваше да мине през 6 от общините, нищо не се направи за стабилизирането, утвърждаването, изграждането ни като културно-исторически център, нищо не се направи за спортната ни база. Затова носят вина с еднаква сила и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, и Цецка Цачева и всички тези, които имаха възможност да направят нещо за Плевен и не го направиха.

С президента Първанов и с ген. Михов преди повече от две години инициирахме изграждането на Министерството на туризма и сме убедени, че това е добро за страната ни решение. Днес с болка мога да кажа, че това министерство не направи нищо – за България. България продължава да си има летен туризъм два месеца на море и зимен – два месеца на планина.
Ние в Плевен има с какво да се гордеем – Лауреатски дни Катя Попова, дните посветени на Гена Димитрова, на метри от тук уникалното дарение на акад. Светлин Русев, една чудесна галерия „Илия Бешков”, Панорамата. За съжаление не успяхме със съдействието на държавата да направим един туристически продукт, който да показваме на обществото и да възпитаваме бъдещето поколение. В навечерието сме на три големи за България юбилея – 140 години от Плевенската епопея – Освобождението на Плевен, 110 г. от изграждането на Мавзолея и 40 г. от построяването на плевенската Панорама. И сега е моментът да искаме от министерство на туризма и на образованието всичко това да покажем на българските деца.

Ние искаме да развиваме нашата икономика, защото Плевен има много ресурс. Да покажем, че туризмът има много параметри и в Плевенския регион може да бъде силен 12 месеца. С винения туризъм, каквито традиции и какъвто потенциал и ресурс имаме. Имаме изключително силен медицински университет, специалисти, които са гордост за европейското здравеопазване. И това трябва да е въпрос на държавна политика всеки ден и час, на загриженост за здравето на българсксия гражданин. Ние трябва да покажем силната страна на плевен. Гордея се, че нашата листа излъчва и шампионски дух, но ние трябва да си дадем сметка, че днес образованието и възпитанието на децата, са объркани по един безогледен начин.

Тук не става въпрос само за наднормено тегло и физическа култура. Спортисти като Цецо Антов са единици, но без възпитанието в спорт няма да го има и следващия Цецо Антов. В 28 спорта Плевен беше на върха в България. В Спортното училище има десетки квадратни метри с ликовете на върха на европейския спорт, олимпийски, европейски, световни шампиони. И тук не става въпрос само за възпитанието ни, а за това какво прави държавата за да възпитава, да създава усещане на потребност и да ни дава самочувствие.

Плевен трябва да търси утрешния си ден встрани от лъжата и цинизма. Позорящ факт е че т. нар патриоти в лицето на Валери Симеонов назначиха в НС съветник, който лобираше срещу българите интереси. Срещу "Вапцаров" - Плевен и за Тошиба.  Няма как да сложиш във всяко село полицай, както обещава моят приятел Краси Каракачанов, при положение, че в МВР има 6 свободни места.
Проблемът е друг, в държавата е. Тези хора, които работят в системата, нямат нужното уважение. От друга страна има чувство за ненаказуемост в българските граждани, които са извършили престъпление, липса на справедливост и стремеж на държавата да защити собствените си граждани. Сега ни прилича да кажем, че ние си искаме България силна в навечерието на 140 г. от Освобождението. Много е лесно да кажеш България на три морета и патриотарски призиви, от които нищо няма да произлезе. Много по-трудно, но и по-съдържателно е, да работиш за държавата и обществото както големи българи са го правили и както го искаме за нас си и за децата ни.

Подкрепете бюлетина номер 8, защото тя освен красота, сила, енергия, излъчва и тази увереност, че Плевен може да се изкачи там където беше, че има естественото място на лидер в Централна Северна България, че Плевен може да лидира процеси и политики, че Плевен може да бъде не просто източник на енергийна сигурност”, каза Петков.
Водачът на листата на коалиция АБВ – Движение 21“ Румен Петков ще подари по един екземпляр от книгата на Михаил Белчев „В полумрака на спомените“ на всички плевенски читалища.