Родолюбиви участници в По стъпките на Апостола подпомогнаха похода
Родолюбиви участници в По стъпките на Апостола подпомогнаха похода / archive.dariknews

„Дългогодишна традиция е Община Плевен да подкрепя Общинския комитет „Васил Левски" и то не само по повод днешната инициатива, и мисля, че не е толкова важна само финансовата подкрепа на Община Плевен, колкото израза на едно внушение и една осъзната потребност у всички, цялата плевенска общност да покажем, че има идеи, които могат да ни обединяват и да съдействаме за засилване на усещането за гражданин, а не за поданик". Това каза Йонита Иванова, началник отдел "Култура в община" Плевен в качеството си на неин представител на пресконференцията, която даде Васил Копчев - председател и създател на Общински комитет "Васил Левски" - Плевен.

Родолюбиви участници в "По стъпките на Апостола" подпомогнаха похода
netinfo

Пресконференцията беше дадена по повод предстоящия 19-ти Национален поход "По стъпките на Апостола". На нея беше представен новият знаменосец на похода Георги Делчев и неговата сестра Катя.

Родолюбиви участници в "По стъпките на Апостола" подпомогнаха похода
netinfo

Васил Копчев отбеляза, че след 2007 година, броят на участниците в похода вече е устойчиво между 150 и 200 и добави, че дори се е налагало да връщат желаещи да участват. За това тази година е направен стъпаловиден график за тръгването на отделните групи походници от 13 до 16 юли, за да може да се вместят всички в хижите в Централния Балкан.

Походниците са разделени на седем лъча с различни маршрути, които включват Беклемето, Амбарица, хижа Дерменка, Козя стена, хижа Плевен, връх Ботев, хижа Рай, хижа Хубавец, Сопот, Калофер, Карлово.

В шестия лъч ще се включат ветерани, участвали над шест - седем години. Те ще тръгнат от различни посоки и по различно време, поради професионалните си ангажименти.
За пръв път тази година фармацефтична фирма е помогнала на похода като е дарила лекарства за 250 лева, които са разпределени между медицинските лица в седемте лъча.
Васил Копчев сподели, че тази година е получил поредния отказ за помощ от служебното правителство. Той разказа, че от 2005 насам прави опити  за да привлече Министерството на младежта и спорта да подкрепи инициативата и винаги до сега му е отказвано. „Исках от тях да финансират нощувките за четирите града, които направиха похода масов. Само нощувките, защото транспорта ни беше обещан от община Плевен". Тази година, поредният отказ да се помогне е дошъл от служебното превителство.

Точно това амбицирало председателя на Общински комитет "Васил Левски" - Плевен и решил да се обърне към бивши участници в похода още от 90-те години, които живеят извън страната. "Реших да докажа, че България може да се обича и от дистанция и се оказа, че България я обичат повече не хората от Министерството на образованието, младежта и науката и тези, които се занимават с туризъм".

Васил Копчев каза, че благодарениена тези бивши участници в похода е изпълнено обещанието към учениците и студентите, да им бъдат осигурени по 30 лева помощ за поемане на нощувките.

Сред българите в чужбина,подпомогнали похода е Румен Клисуров, който живее в Испания - изпратил 1000 евро , Станислав Пресолски - превел 250 евро, Георги Георгиев, наскоро завършил Математичеката гимназия в Плевен - помогнал с 400 лева - той ще участва и тази година в похода. Йордан Анастасов - завършил ДФСГ„Интелект", превел 300 лева от Дания, където живее. Мая Димитрова, учила в „Анастасия Димитрова", която работи в София е превела 250 лева. Елица Всилева - многократен участник в похода ще помогне от Съединените щати, където живее и работи.

"Всички те ще получат свидетелства за дарение, но това, което силно ме развълнува беше, че Румен от Испания, когато му благодарих поиска само да му изпратим български мартеници...", сподели Васил Копчев.

Най - младият участник в 19-я Национален поход „По стъпките на Левски". ще е Юлиана, която е само на годинка и три месеца, но това е вече второто й поредно участие. За втори път в похода се включва и петокласничката от у-ще „Цветан Спасов" Катерина Найденова.

В голямата си част, походниците ще са ученици от Математическата гимназия, включват се и студенти и служители от Медицинския университет, както и хора с най-различни професии на всякаква възраст. Очакват се петима гости от Петербургския университет. Тази година ще има участник от прехода Козлодуй - Околчица, който пътува на собствени разноски.

Кулминацията на събитието е на 18 юли, когато в 10:30 часа в Карлово ще се състои тържественото посрещане на участниците, след което ще има музикална програма с участието на ансамбъл "Българе". Ще се проведат дискусия и международен студентски форум, както и разглеждане на музея на Васил Левски.

За 2014-та г. има вече идея, плевенска група да се включи в прехода до Козлодуй, след което група от похода „Козлодуй - Околчица" да направи прехода до Карлово, като по този начин ще бъдат обединени делото и имената на двамата велики българи - Ботев и Левски.

Стартът на Националния поход „По стъпките на Левски” ще бъде даден на 12 юли, от 18:30 часа пред паметника на Апостола в Плевен.