РИОСВ-Плевен се включи в Международното  преброяване на белия щъркел
РИОСВ-Плевен се включи в Международното преброяване на белия щъркел / riosv.pleven

Експерти на РИОСВ-Плевен се включиха в 7-то издание на Международно преброяване на белия щъркел. То се провежда в световен мащаб веднъж на всеки 10 години, като в България бе в периода 15 юни - 15 юли 2015 година. В нашата страна инициативата бе координирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Това съобщиха от офиса на РИОСВ-Плевен.

Целта на преброяването бе събиране на информация за местонахождението на гнездата, техния брой, причините за незаетите или пострадали гнезда, вида на обезопасяването им, броят на обитаващите ги екземпляри, тяхното поколение и др. Събраните данни се вписват в полеви формуляр за белия щъркел съгласно Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

Експерти от РИОСВ-Плевен посетиха общо 141 населени места в 11 общини на територията на област Плевен и област Ловеч, а именно: Долна Митрополия, Долни Дъбник, Плевен, Пордим, Червен бряг (област Плевен) и Априлци, Луковит, Тетевен, Троян, Угърчин, Ябланица (област Ловеч).
Преброени бяха общо 275 гнезда на бял щъркел и 453 екземпляра оперени малки бели щъркели.

Най-много гнезда на бял щъркел бяха установени в следните населени места: с. Крушовица (15 гнезда), с. Горни Дъбник (9 гнезда), с. Садовец (9 гнезда), общ. Долни Дъбник; с. Ставерци (13 гнезда), с. Ореховица (10 гнезда), с. Брегаре (9 гнезда), общ. Долна Митрополия и с. Бохот (10 гнезда), общ. Плевен.

Най-много оперени малки бели щъркели в едно гнездо са установени в село Сухаче, общинаЧервен бряг - 5 екземпляра.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е голяма птица, с дълга бяла шия и дълъг яркочервен клюн. Краката й също са дълги и яркочервени. Бялата перушина по главата, шията и тялото контрастира с черните пера по крилата, които на слънчева светлина придобиват зеленикави оттенъци. Малки черни петна ограждат кафявите им очи.

Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Той е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората.