Ректори на медицинските университети в България си дават среща в Плевен през септември
Ректори на медицинските университети в България си дават среща в Плевен през септември / netinfo

Медицински университет Плевен ще бъде домакин на среща на ректорите на висшите медицински училище в страната. Това съобщи проф. Григор Горчев, председател на Съвета на ректорите на медицинските училища в Република България и ректор на Медицинския университет в Плевен.

Срещата ще се проведе на 4 и 5 септември тази година и на нея се очаква да присъстват министрите на здравеопазването и образованието и председателят на Здравната комисия към НС. По време на форума ще бъдат обсъдени важни проблеми в сферата на здравното образование. Според проф. Горчев, един от основните проблеми е остарелият модел на подбор на кандидат-студентите.

Ръководството на университета в Плевен е единодушно, че във висшите медицински училища трябва да бъдат записвани всички желаещи и след първата година на обучение, да се прави редукция и да продължават най-добрите и качествени бъдещи медици. В момента схемата за подбор на кадри е неефективна, смята доц. Господинов, декан на факултет „Медицина" в Медицински университет Плевен. Тя ще позволи и тази година да бъдат приети мъже кандидат-студенти с тройки, тъй като бройката на тези с високи оценки няма да попълни свободните 40 места за мъже. Тази схема на подбор се отразява и на качеството на крайния продукт, добави той.

 Проф. Горчев посочи като проблем и ограничението за прием на 150 чуждестранни студенти за целия курс на обучение, т. е. годишният прием не може да надвишава 30 студенти. Според него, няма държавна политика по отношение на чуждестранните студенти. Той добави, че това ограничение за прием на чуждестранните студенти трябва да отпадне и всяко висше медицинско училище да определя политиката си като автономно учебно заведение.