Регионалният съвет за развитие на Северозападен район се събира на първо заседание
Регионалният съвет за развитие на Северозападен район се събира на първо заседание / netinfo

Първо заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район ще се проведе на 14 ноември във Видин, то се свиква от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и ще бъде открито от областния управител на Област Видин инж. Кръстьо Спасов.

В него ще вземат участие още представители на министерства, на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, областните управители на Плевен Цветко Цветков, на областите Видин, Враца, Монтана и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати. Заседанието ще избере председател на регионалния съвет от състава на областните управители и заместник-председател сред състава на кметовете на общини.

Регионалните съвети за развитие осъществяват стратегическото планиране на регионалното развитие и регионалната координация при изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. Съветът приема становища по годишните и заключителни доклади за изпълнението на оперативните програми, оказващи въздействие върху развитието на региона. Също така осъществява взаимодействие със съответните областни съвети за развитие, с другите регионални съвети за развитие и с централните органи на изпълнителната власт.

В началото на заседанието, което започва в 10.00 часа, заместник-министърът на МРРБ Искра Михайлова ще представи новата нормативна уредба за регионалното развитие, след това ще бъдат избрани председател и заместник-председател на Регионалния съвет за развитие и ще се определи последователността на ротация на областите чрез жребий.

Ще се изберат представители на съвета на Северозападния район в комитетите за наблюдение на Националната стратегическа референта рамка и оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, ще си обсъди и проект на годишната индикативна програма за дейността на Регионалния съвет за развитие през 2009 година.