/ iStock/Getty Images
Задържаха трима души за изготвяне на фалшиви дипломи за вземане на шофьорски книжки в Плевенско, съобщиха от полицията.

Разлседването е проведено под ръководството на районен прокурор за противодействие на използването на неистински документи за завършено основно образование за получаване на свидетелства за управление на моторно превозно средство.

Разбиха схема за издаване на фалшиви шофьорски книжки в Гълъбово

На 11 август са извършени проверки, обиски и претърсвания в жилища и офиси в Плевен и Ралево. Около 13:45 часа пред частен дом в Плевен в момент на предаване на неистински документи за завършено образование -удостоверение за завършен 10 клас на лице от Свищов, са засечени 34-годишен и 22 годишен.

Намереното удостоверение е иззето. При извършен личен обиск на 22-годишния са намерени и иззети парична сума в размер на 250 лв. и мобилен телефон с активна сим карта.

При обиск на другия са открити мобилен апарат с активна сим карта  и свидетелство за завършено основно образование на лице от град Кнежа. В дома му са установени и иззети компютърна конфигурация, цветен мастилено-струен принтер, флаш памет, карти памет, хард диск, различни видове бланки, фолирана хартия различни формати и чужда лична карта на български гражданин.

В частен дом в село Ралево, обитаван от 21-годишна, са намерени две свидетелства за завършено основно образование, на нейно име с придаден вид, че са издадени плевенска гимназия и от училище в село Ралево.

При проверка в служебно помещение на автошкола в Плевен са установени оригинали на декларации и копия от документи  /удостоверения, свидетелства, дипломи за завършено образование и документи за самоличност/ на десет лица - записани като курсисти за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „А“ и категория „“В.

Като съпричастно лице към престъпната дейност на двамата плевенчани е установен и 38-годишен жител на плевенското село Рибен. Работата по документиране на престъпната дейност продължава разследващ полицай.