Ябланица завърши проект по инвестиционна програма на правителството „Орешарски
Ябланица завърши проект по инвестиционна програма на правителството „Орешарски / obl.admin

Община Ябланица е вече със завършен проект по публично-инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това установи проверка на областна администрация - Ловеч, по всички обекти в региона, финансирани от програмата, съобщиха от пресцентъра на губернатора.

400 000 лв. е сумата, отпусната от правителството, за реконструкция на водопроводната мрежа и асфалтовото покритие на улица „Ген. Гурко" в Ябланица. От вече редуцираните средства в размер на 200 000 лв. (първоначално сумата по проекта е била 600 000 лв.) общината е направила икономии в размер на 366 лв.

Ремонтът на 950 метра водопровод и 8000 кв. м асфалт е извършен за 45 дни, без спиране на движението по главната улица на града. Кметът Иван Цаков изрази своята благодарност към фирмата-изпълнител на проекта, за високия професионализъм и качество на изпълнение. Той подчерта, че водопроводните връзки с второстепенните улици са направени перфектно, като наблегна, че е изграден байпасова мрежа, осигуряваща връзка между ниската и високата зона в града. По този начин се изолира участъкът, ставал причина за чести аварии през годините. Асфалтът по главната улица е от два слоя. Първият е положен след отнемането на старата настилка, като на места е надхвърлял 10 см, и вторият е „износващ" слой с дебелина 5 см. Кметът добави, че до момента държавата е превела едва 20 % от стойността на проекта и се очаква плащане на междинната сума.

Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на ловешкото село Малиново е друг проект, финансиран от правителството през 2014 година. При проверката от техническия екип увериха, че работата по проекта върви по план, като от предвидените 5700 м водопровод 1500 м са положени до момента. От община Ловеч заявиха, че освен положените водопроводни тръби по уличния водопровод е извършено и прикачване на домакинствата към подновената водопреносна мрежа. По груби сметки обектът трябва да приключи до 4 месеца, като тук икономията е в размер на 13 757 лв.

По другите два проекта на община Ловеч не е започнало строителство. За реконструкцията на канализацията на кв. Продимчец има обжалване за избор на изпълнител, а ремонтът на читалището в с. Малиново е в процес на инженеринг.
Усилена работа тече и по ремонта на уличните и тротоарни мрежи в Троян. Сумата, която общината получи по инвестиционната програма на правителството, възлиза на 1 352 000 лв., като икономиите, направени от проведената процедура за избор на изпълнител, са 145 519 лв.

В Троян се ремонтират улици и тротоари, по които се изгражда канализация и водопровод в рамките на проект „Изпълнение на втори етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян". Оперативна програма „Околна среда" не осигурява средства за тази цел.

Ябланица завърши проект по инвестиционна програма на правителството Орешарски"
netinfo

Към настоящия момент приключи реконструкцията на ул. „Спас Бояджиев" и се работи по ремонта на ул. „Симеон Велики" и кв. „Миревско". Започва изграждането на тротоари в кв. „Ливадето". Вече са подписани договори с изпълнителите на ремонтните работи за улиците „Македония" и „Здравец", по които не е приключило изграждането на канализация и водопровод, стана ясно от проверката.

Проверката, назначена от областния управител Милко Недялков, съвпадна със старта на ремонта в тетевенския кв. „Козуря". 600 000 лв. са отпуснати за ремонта на тротоарните настилки в планинския град. Общо 7000 кв.м тротоарни плочи предстои да бъдат демонтирани и положени в следващите 30 дни, констатира екипът на областната управа. По останалите три проекта на община Тетевен за ремонт на спортните площадки в селата Глогово, Градежница и Галата работата още не е започнала. Общата икономия по четирите проекта възлиза на 1186 лв.

100 000 лв. от бюджета на държавата са отпуснати на община Летница по публично-инвестиционната програма. Те са предвидени за закупуване на тръби и ВиК-материали при подмяната на канализационната и водопроводна мрежа на улиците „Тодор Каблешков" и „Йордан Йовков". Кметът на общината д-р Красимир Джонев подчерта, че има пълното съдействие на ВиК - Ловеч, за полагането на тръбите. Той увери, че разкопаването на улиците при полагането на тръбите ще бъде асфалтирано от покриващ проект, осигурен от Министерството на инвестиционното проектиране. Там тече процедура за избор на изпълнител и по думите му трябва работата по полагане на ВиК-мрежата да започне час по-скоро. От отпуснатите 100 000 лв. от общинската администрация са спестили 6011 лв.

Община Угърчин единствена все още няма избран изпълнител по своя проект за рехабилитация и реконструкция на водопроводните мрежи в града. Стойността на ремонта възлиза на 570 000 лв., като след няколко жалби от страна на участници в процедурата за избор на изпълнител обществената поръчка бе спряна.