Проверяват сигнал за замърсяване на река Тимок с амоняк
Проверяват сигнал за замърсяване на река Тимок с амоняк / netinfo
Сигнал за замърсяване с амоняк на водите на река Тимок e подаден в Басейнова дирекция Дунавски район Плевен. Експерти ще извършат проверки и ще вземат проби при устието на реката, съобщиха от пресслужбата на Дирекцията.

Сигналът за замърсяването на речните води с амоняк е подаден в Басейнова дирекция Дунавски район Плевен от медиите. Експерти от Регионално водно бюро Враца към Басейновата дирекция и от Регионалната лаборатория в Монтана към Изпълнителната агенция по околна среда ще вземат серия от проби в района на селата Ново село, Ясен и Гомотарци. Ако бъде установено съдържание на азотни йони над пределно допустимите, незабавно ще бъдат уведомени водоснабдителните дружества, за да предприемат мерки за защита на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване на населението разположени в близост до река Дунав и за проследяване качеството на водата. Веднага след постъването на сигнала за замърсяване, Басейнова дирекция е уведомила Гранична полиция за повишено внимание към състоянието на Дунав в българския участък. До настоящия момент в дирекцията няма постъпил сигнал за замърсяване на реката у нас, нито по линия на аварийната система към Международната комисия за опазване на Дунав, нито от Сърбия или Румъния, или от компетентни институции, които отговарят за състоянието на реката.

Басейнова дирекция Дунавски район следи състоянието на река Дунав и е в готовност за предприемане на действия в случай на нужда.