Прокуратурата и МОСВ проверяват случая с ягуара в Ловеч
Прокуратурата и МОСВ проверяват случая с ягуара в Ловеч / dariknews.archive

Районната прокуратура в Ловеч е започнала проверка по случая със застреляния ягуар, който избяга в неделя от клетката си в зоопарка в града.
За изясняване на ситуацията с избягалия ягуар Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ ще извърши проверка на зоопарка в Ловеч, съобщиха и от министерството в отговор на въпрос на репортер на БТА.

Съществува възможност за упояване на животното, без да бъде убивано, но докато не бъде извършена проверка, МОСВ не може да се ангажира с оценка дали предприетите действия са адекватни, коментираха от екоминистерството.
Оттам се ангажираха да съобщят своевременно резултатите от проверката.

Директният контрол върху дейността на зоопарковете се извършва от съответните общини, тъй като в България всички по-големи зоопаркове са общинска собственост, както и от Регионалните инспекции по околна среда и води.
Съгласно Закона за биологично разнообразие, всяка зоологическа градина трябва да предприеме необходимите мерки за предотвратяване бягството на животни, коментираха от МОСВ.

Към момента в страната ни има 20 действащи зоопарка, като два от тях са затворени, пет са лицензирани - Добрич, Пазарджик, Плевен, Кнежа, Димитровград, а останалите са в процес на повторно лицензиране или подготовка на документи за лицензиране.
Лицензът се издава по процедура, описана в Наредба номер 1 от 9 май 2006 г. за условията и реда за лицензиране на зоологическите градини. Това става след като се провери изпълнението на изисквания, посочени в Наредба номер 6 от 23 октомври 2003 г. за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни. Лицензирането се извършва на пет години, като към него при необходимост се описват условия, които зоопаркът следва да изпълни.

На зоологическа градина "Общинска дейност Зоопарк - гр. Ловеч" е издаден лиценз на 15 юни 2008 г., който е изтекъл на 15 юни 2013 г.
Част от условията, които са предписани, са изпълнени от зоологическата градина, като тя е първата в страната, която изгради на своя територия ветеринарна клиника, информираха от МОСВ.

Политиката на екоминистерството е да полага усилия и да консултира общините за това на какви условия следва да отговарят зоопарковете. От МОСВ заявиха, че се търсят възможности за реконструкция и средово обогатяване на местата за животни.
От ведомството съдействат по шест нови проекта за изграждане и реконструкция на зоопаркове, като всички те са консултирани и на общините са предоставени забележки, идеи и предложения, за да могат тези проекти да отговарят на съвременните изисквания.

Съвместно с граждански организации се търсят възможности за настаняване в нови места на животни, отглеждани в крайно тежки условия. За последните пет години със съдействието на международни организации за защита на животните, са преместени в подходящи условия три лъва и един тигър, девет кафяви мечки и едно шимпанзе, посочиха от МОСВ.