Проект ще развива трансграничния туризъм между Никопол и Турну Мъгуреле
Проект ще развива трансграничния туризъм между Никопол и Турну Мъгуреле / netinfo

Кръгла маса на тема “Съвместна стратегия за развитие на туристическия потенциал на общините Никопол и Турну Мъгуреле” се проведе в Никопол във вторник. По време на форума, на който присъстваха представители на румънския и български бизнес, кметовете на двата града и медии от България и Румъния бяха обсъдени очакваните резултати от реализацията на проект за развитие на трансграничния туризъм, който ще осъществяват Никопол и Турну Мъгуреле.

Проектът е на стойност над 33 000 лева и вече е в 11–я месец от своята реализация. Основната цел на стратегията, която беше обсъдена в крайдунавския град, е да се обединят усилията за развитие на туристическия потенциал в пограничния регион.

Разнообразната природа и културно-историческото наследство на градовете от двете страни на Дунав предоставят реална възможност за развитието на конкурентноспособен, развиващ се туристически сектор. За да се представят забележителностите, освен рекламни брошури и пътеводители, е изработен и филм за туристическите обекти, които могат да се превърнат в атрактивни места за посещение.

В Никопол румънските туристи ще могат да видят уникални скални църкви, старинни чешми, а в обиколката за българите се предлагат посещения на архитектурни и културни паметници, църкви катедрали и статуи. Повече за това как реализацията на проект за трансграничен туризъм ще се отрази на Никопол чуйте от кмета на града д-р Валерий Желязков.