Продължава 25-ият международен шах-фестивал “Тетевен 2010”
Продължава 25-ият международен шах-фестивал “Тетевен 2010” / снимка: пресцентър на община Тетевен

При голям интерес седми ден в Тетевен продължава 25-ият международен шах-фестивал, съобщават от пресцентъра на общината. Главен съдия на традиционната лятна спортна проява е Димитър Илиев. Вече 25 години шахът за него е любимо хоби, а августовският шах-фестивал в Зеления град на България е Тетевенският шахматен уимбълдън.

Тази година участват 127 шахматисти от 4 държави - Чехия, Русия, Сърбия и България. Сред тях 5 са международни майстори, един от които е безспорният фаворит Сашо Николов, 3-ма фиде-майстори при мъжете и един при жените, както и 17 национални майстори.

Много приятно впечатление прави големият интерес и участието на деца, младежи и девойки. В категорията до 12 години се състезава известният Николай Христов от софийския клуб, но сега играещ за асеновградския "Асеновец 2006"; до 16 години - шампионът на България по класически шах от шахклуб "Локомотив"-София Александър Монев. Сред момичетата е и Гергана Иванова от "Марица-изток"-Раднево.

От Тетевен участват 12 местни шахматисти. От тях 9 вече са с международно ело. Това е говори за израстване и развитие на тетевенския шах-клуб. Сред тях е секретарят на клуба Евгени Бърдаров, който е с номер 44, а това е една добра позиция, коментира гл. съдия Димитър Илиев. Доайенът сред участниците е 83-годишният доцент по статистика и най-редовен състезател Александър Махлев от Свищов. Най-младият участник е 7-годишният Андрей Попов от Банкя.

И тази година роденият в Тетевен, но от 40 години живеещ в Чехия Петко Кавалски изненада организатори и участници с три приза, които осигурява чешкия шах-клуб, за който играе. Призовете са за най-добре представили се тетевенец, ветеран и за най-красива партия. 

В спортната проява има и 10-ина участници с физически увреждания. Тях, както и децата до 12 години, участниците над 70 години и местните шахматисти, организаторите са ги освободили от такса за участие. Това е много приятен жест на домакините и рядко срещан, сподели гл. съдия Димитър Илиев.

Сред участниците е и семейство Галунови от Велико Търново - доцент по българска история във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" Галунов, със съпругата си и двете си деца - дъщеря им Цвета - национална майсторка и участничка във финали за жени и нейният брат. Всички от семество Галунови играят.

От представителите на България преобладаваща е групата шахматисти от София, следвана от състезатели от Варна, Русе, Пловдив, Свищов и др.

На 22 август от 14. 00 ч. зам.-кметът на община Тетевен Марин Дамгов ще връчи наградите на победителите и официалното ще закрие шахматния фестивал.

25-ият международен шах-фестивал се организира от Община Тетевен и Българската федерация по шах.