Призив към новите депутати: Да дарят първата си заплата за лечението на малкия Слави
Призив към новите депутати: Да дарят първата си заплата за лечението на малкия Слави / dariknews.archive

22 депутати от три различни политически сили до момента са се отказали от първата си заплата за октомври, за да помогнат за лечението на малкия Слави от Бургас. Това съобщи в ефира на Дарик Бетина Терзиева, която преди дни отправи апел към новите народни избраници в отворено писмо. Младата българка смята, че нужните 105 000 евро за лечението на детето, болно от детска церебрална парализа и епилепсия, могат да бъдат събрани бързо от първата заплата, която народните представители ще получат, без да са работили от изборите на 5 октомври до днес.

„Парите, които са нужни на Слави, са 105 000 евро, а депутатите, отказвайки се от две трети от заплатата си, могат да набавят тези пари - дори ще им останат около 100 000 лева", коментира в ефира на предаването на Дарик „Междуредие" Бетина Терзиева. Тя разказа, че е научила за съдбата на момчето и кампанията за събиране на средства дни преди рождения си ден този месец и е призовала приятелите си във Facebook вместо да я поздравяват за празника, да пуснат дарителски есемес за каузата на Слави.

Пред Дарик младата българка напомни, че от деня, в който ЦИК е обявил официално имената на новите депутати, до днес, когато е първото им заседание, те не са имали нито един работен ден. „Въпреки това, те ще получат заплати - не мислите ли, че е редно всички да се откажат от възнагражденията си, за които не са работили?!?", попита Бетина Терзиева.

„На всички ни е нужна някаква причина да вярваме, че предстои нещо добро на България и да върнем доверието си в институциите - вярвам, че тази кауза е едно добро начало", коментира още младата българка.

Тя поясни, че в понеделник до обяд трима депутати, сред които доайенът в парламента Стефан Данаилов, са откликнали на призива и са се отказали от заплатата си за този месец. На останалите двама Бетина не съобщи имената, но поясни, че тримата народни представители са от две от парламентарните групи в това НС.

По-късно Терзиева съобщи за Дарик, че всичките 19 депутати от парламентарната група на Патриотичния фронт даряват заплатата си за лечението на малкия Слави Едрев. Така общият брой на народните представители, които до момента са се отказали от възнаграждението си заради каузата на момчето е 22.

Дали те ще си направят реклама, като се откажат от парите, за които не са работили, зависи от вас медиите и от всички нас гражданите, коментира още Бетина на въпрос няма ли опасения, че политически сили и депутати може да се рекламират за сметка на каузата на Слави.

Бетина Терзиева изрази увереността си, че всичките 240 депутати в новото Народно събрание ще се откажат от заплатите си. Тя поясни, че ако до края на деня/27 октомври/ не откликнат мнозинството от народните представители, тогава ще огласи имената на малцината, оказали помощ на момчето - като стимул и за останалите да ги последват.

Всеки, който иска да помогне на малкия Слави Едрев от Бургас, може да изпрати смс с текст: DMS SLAVI на номер 17 777. На сайта на кампанията /http://dmsbg.com/index.php?page=4&spage=0&item=470/ може да бъде видяна и банковата сметка, на която се събират даренията за детето.

Eто пълния текст на отвореното писмо до депутатите в новия парламент

До: Всички народни представители
в 43-тото Народно събрание на Република България

Отворено писмо
от
Бетина Петрова Терзиева,
гражданин на Република България

Уважаеми депутати,
Уважаеми 240 народни представители,

Обръщам се към всички Вас с призив да се откажете от първото си месечно възнаграждение, което сте получили на 24.10.2014 г.. Вие ни струвате почти 310 000 лв. още преди да сте започнали да работите. От деня, в който ЦИК Ви обяви поименно, до 27-ми октомври (Първото заседание на новия парламент) Вие не сте имали нито един работен ден. Не мислите ли, че е редно да се откажете от заплатите, които не сте изработили и съответно - заслужили? Мисля, че трябва да го направите. Затова Ви предлагам да го направите в името на живота на едно българско дете. Дядо ми казваше: "Който не работи, не трябва да яде.", но всички Вие трябва вече да знаете тази народна поговорка (и без нечий дядо да ви я е казал).

Вероятно знаете, че всеки от Вас ще получи по 2590 лв. Ако всеки от Вас се откаже не от цялата си заплата, а от 2/3 от нея - ще спасите човешки живот. Нека ви запозная със Слави. На него му трябват 105 000 евро, за да живее. Слави е с диагнози "Детска церебрална парализа" и "Епилепсия" по рождение. Въпреки провеждането на антиепилептично лечение и редовна рехабилитация, детето продължава да бъде с тежко изоставане в моторното и нервно-психическото си развитие. Това принуждава родителите на Слави да търсят други, алтернативни методи на лечение като трансплантация на собствени стволови клетки. През август получават потвърждение от Руския онкологичен център "Н. Блохин", че Слави може да бъде приет за изследване и лечение с използване на клетъчни технологии. Общата продължителност на лечението е 3 години, с вливания на всеки 2-3 месеца, а необходимата сума е 105 000 евро (точно 205 359 лв.). И държа да знаете, че не познавам нито детето, нито негови роднини. Просто мисля, че е редно да направите нещо добро. Време е.

Слави не може да живее без тези пари, мисля, че Вие можете да живеет един месец с по-малко от 2590 лв. Знаете ли, че доста българи живеят по цели месеци със сума, по-малка от 1/5 от заплатите Ви?

Всички Вие не сте работили нито ден от 5-ти октомври до днес и аз не виждам причина в банковите Ви сметки да отидат общо 310 000 лева. Защо? Ако аз не работя един месец няма да получа заплата, щом Вие представлявате народа - трябва да живеете с общите правила на народа. У нас правилата са такива - ако не работиш, заплата няма. Ако не ви харесват тези правила - променете ги. Но преди това, сега - откажете се от парите, които не сте заслужили. Дарете ги за нещо добро.

Призовавам всички Вас - 240-тте народни представители да се откажете от първата си заплата и да я преведете по банковата сметка на болния Слави. Бъдете не хора, а човеци. Аз още вярвам във Вас.

Уважаеми депутати, аз не съм гласувала за повечето от Вас, но някаква глупава наивност ме кара да вярвам, че у Вас има нещо добро. Знаете ли, че повечето българи казват, че сте крадци, мафия, лоши хора? Да, всички Вие. Хората го казват за всички Вас, до един. Аз не знам защо, но вярвам че поне у половината от Вас има нещо добро. Сигурно много от Вас имат деца. Аз нямам. Не знам как и колко боли за дете. Казвали са ми, че боли много, че боли сърцето, че може да се пръсне от мъка. Затова Ви моля - прочетете пак историята на Слави. А ако след това не Ви боли сърцето, съжалявам, че нямате такова.

С вяра, че надежда има:
Бетина Терзиева