Преглед на печата днес
Преглед на печата днес / dariknews.bg


Съседи се хванаха за гушата заради климатици

Люти съседски войни се водят заради... капещи климатици. И през лятото е супер неприятно, когато минеш край някоя сграда и ти се изсипе неочакван порой във врата. Когато монтираме климатик, винаги гледаме да се съобразяваме с тези отдолу, да не е директно над тях, но понякога просто няма място, сподели ни човек от бранша. Над гаражи, над входни врати, над тротоари - масова практика е всеки да си монтира климатика където му е кеф и където свари. Климатици се случва да замръзват не само заради студа, а и заради водата от други климатици. Когато уредът спре да топли и видите, че отгоре се е образувала ледена кора, спирате го и го поливате с топла вода, до разтопяване на леда. След малко ще си заработи нормално, съветват специалисти. За да спасите климатика, а себе си от неприятни преживелици има два варианта - единият е съседите отгоре да си сложат табличка под техния, другият - вие да монтирате ламарина над вашия. Вярно, че не е особено красиво, но това да ни е кахърът в студеното време. Най-добрият вариант за всички е просто да си монтирате климатика на терасата, ако имате такава, така хем няма да създава главоболия на комшиите, хем ще е сравнително на завет, съответно животът му ще по-дълъг.
Оказа се, че единствено добрите ви отношения със съседа могат да ви гарантират липсата на подобни неприятни изживявания като капещи климатици на прозореца, пред гаража, или върху вашия климатик. В общинската наредба 2 - за опазване на околната среда, както и в тази за опазване на обществения ред няма ни думичка за климатици.

Още дирят обирджиите на пощата в "Дружба"

Както "Посредник" писа, в петък бе извършен въоръжен грабеж на пощенски клон в плевенския квартал "Дружба". Нападателите са се оттеглили в посока жилищен блок 116. От полицията призовават гражданите, които имат информация за инцидента и извършителите му, да сигнализират на телефони - 064/80-53-58 или 064/80-12-22, както и на мобилен телефон 0888/90-56-44. Анонимността им е гарантирана.
Ще припомним, че на 10 февруари, малко преди 9 часа на телефон 112 е получен сигнал за въоръжен грабеж. Двама нападатели, маскирани с качулки и въоръжени с пистолет, нахлули в салона на пощата. Крадците принудили служителите да напълнят плик с всичките пари - около 20 000 лева и се измъкнали. Първата патрулка дошла около 9:15 часа.

Кметът заряза на Томовското за здраве и берекет

Традиционно на 14 февруари градът е обхванат от особена еуфория. И макар че през последните години Св. Валентин сериозно се е настанил в бита на по-младите плевенчани, неизменно на този ден на първо място е празникът Трифон Зарезан.
И тъй като празникът е и повод за равносметка, ще кажем, че за съжаление, тенденцията лозовите масиви в Плевенско да намаляват е факт от години. Според статистическите данни не повече от 20 000 декара лозови насаждения в региона са плододаващи. В същото време в областта имаме около 43 000 декара лозя, тоест повече от половината лозови масиви са изоставени и не се обработват.
Лозарите и винопроизводителите, които въпреки трудностите продължават да работят усърдно, обаче, наистина в този ден празнуват. А за Плевен празникът е особено пищен, защото тук е най-старото земеделско училище в България и единственият в страната лозаро-винарски институт.
Като по поръчка необичайно слънчево време посрещна кмета на Плевен доц. д-р Димитър Стойков на лозята в местността Томовското на Института по лозарство и винарство.
С пожелание за здраве и берекет градоначалникът заряза асмите и поля „раните" им с вино.


50-килограмова висулка се стовари на сантиметри от минувач

Страшно беше вчера по центъра - движейки се, задължително трябва да гледаш нагоре, или пък да вървиш само по средата на улицата, да не ти падне на главата купчина сняг или огромни леден къс или гигантска висулка. Особено опасно бе на Старата главна. Огромно ледено копие, с тегло около 50 килограма се откърти с трясък от покрива на банка и полетя към земята, сгромолясвайки се на има-няма 20 сантиметра от жена, минаваща спокойно оттам. Слава Богу, жената се размина само с уплаха, но заради опасността от падането на други висулки цялата сграда стоя часове наред обградена с червено-бяла лента, та минувачи се подпитваха един друг - да не е станал пак някой обир? Не, не е обир, а чакаме Гражданска защита да дойде и да махне снега и висулките, обясняваше на притеснените граждани мъж на средна възраст, явно от охраната на банковия клон. Той обясни, че от банката са потърсили първо алпинисти от частна фирма, но те са се отказали да дойдат, защото било твърде опасно. Проблемът идва и от това че заради ниските температури улуците са замръзнали и топящия се сняг не може да се излее през тях, а направо пада от стряхата
Което пък ще доведе и до неизбежни разходи за ремонти.
До редакционното приключване на броя снегът пред банката не беше премахнат.От областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) призовават хората да бъдат особено предпазливи и да се подчиняват на служителите до отстраняване на ледени висулки и при ограничаването на придвижването им под обработваните опасни участъци. И отново напомнят, че задължението за отстраняването на опасните висулки е на собствениците на сградите.

Уволниха диригента Иван Илиев
Пореден диригент напусна Плевенската филхармония. След уволнението на Владимир Бошнаков през януари миналата година, сега съдбата му последва неговият колега Иван Илиев. Както и при Бошнаков, причините за отстраняването на Илиев са неявяване на работа в продължение на два и повече дни. Като допълнителна причина за издадената заповед директорът на Филхармонията Евлоги Илиев е посочил заявената в телефонен разговор позиция на диригента, че няма да ходи на работа, докато съфамилникът му е начело на културния институт. Никога не съм заявявал подобно нещо, но имайки предвид стереотипа на поведение на Евлоги Илиев, не ме учудва, че той изопачава истината, категоричен беше диригентът пред "Посредник".