Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Събаряха опасни висулки
Вчера от Гражданска защита свалиха огромните висулки от БТК. Въпреки студеното време малка тълпа от граждани се събра отпред, за да гледат как въоръжени с кирки момчета, обезопасени с въже събарят ледените образувания от покрива. Въпреки, че има фирми с алпинисти, които срещу заплащане махат висулки, частни сгради и то с печеливша дейност продължават да търсят услугите на Гражданска защита всяка зима, защото им излиза безплатно, а ние няма как да им откажем да дойдем, сподели ни човек от екипа.
На тези хора трябва да им се даде двойна или дори тройна заплата, само те си знаят какво чувстват докато работят на тази височина и то при такава температура, развълнува се гражданка, докато следеше зорко процеса.

Представиха публично проектобюджет 2012,
като наистина реалистичен
Проектa за бюджет на община Плевен за 2012 г. обсъждаха в зала "Гена Димитрова" вчера. На срещата присъстваха граждани, настоящи и бивши общински съветници, представители на сегашното и предишното ръководство на Общината.
Кметът доц. Димитър Стойков направи кратко встъпление, за да запознае присъстващите първо с изпълнението на миналогодишния бюджет, който окачестви като базиран на завишени приходи и неизпълними обещания за разходи по отделни обекти. Изпълнението на собствените приходи, данъчни и неданъчни, през 2011 г. е 87.63%. Като конкретен пример доц. Стойков цитира заложените за капиталови разходи 13 815 000 лева, разпределени на 11 милиона по два проекта по оперативните програми на ЕС, от които през годината да се усвоят 7 милиона, а останалите пари от постъпленията от приватизация. По отчетни данни, в община Плевен за миналата година са извършени капиталови разходи за 8 749 747 лв., в това число от банков заем 7 264 854. Изводът: тъй нареченият инвестиционен бюджет срещу кризата е останал пожелателен и неизпълнен, заключи кметът.

В Плевен няма центрове за временно настаняване
Бездомниците се броят през зимата. Като замръзнат
Във вчерашния мразовит ден сигнал за измръзнал бездомник в Плевен е бил подаден на телефон 112. Той веднага бил откаран в болница за оказване на медицинска помощ.
Колко точно са бездомниците в Плевенско? - оказа се, че никой не знае. Никой не ги е броил. В регистъра, предоставен ни от дирекция "Социално подпомагане" фигурира скромната цифра 2.
В справката има забележка - на 15.11.2001 г. в Дирекция "Социално подпомагане" Плевен е постъпил сигнал от кметството в Ясен за жена в безпомощно състояние. Временно е настанена в барака, собственост на кметството и обгрижена от Спешна помощ. На 17.11.2011 г. "лицето е починало" се констатира в края на бележката. На 20.12. 2011 година е постъпил сигнал от кметството в село Беглеж за лице с хронично заболяване без близки роднини. При посещение на адреса са предоставени документи за настаняване в специализирана институция, които "се подготвят в момента от служители на кметството и съседи".
Загрижени за хората, които по едно или други причина няма къде да живеят и са на улицата, решихме да проверим къде могат да потърсят убежище при минусовите температури, които зимата ни сервира щедро в края на януари.
Оказа се, че в Плевен и областта няма център за временно настаняване.

Боза потече от кранчето вчера
Кафява вода потече вчера сутринта от кранчето на чешмата в редакцията на "Посредник". Докато чакахме да се поизточи, минаха няколко минутки.
"Вчера имаше голяма авария на булевард "Георги Кочев", а при подмяна на водопроводната мрежа се случва да влезе известно количество земна маса в тръбопроводите, което после при източване на водата се изнася. Не е нищо страшно. Повечето хора си знаят, че като се поизточи малко, и водата си се поизбистря" - така отговориха на питането ни от ВИК - Плевен.
Е, и ние я поизточихме, пък после ще си я платим.

Върнаха Мирослав Минчев в ХГ "Бешков"
Мирослав Минчев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на художествена галерия "Илия Бешков" след отстраняването на Пламен Янкуловски от позицията. Това научи "Посредник" от пресцентъра на Община Плевен. Минчев ще бъде вр.и.д. до провеждането на конкурс за директорското място. Припомняме, че през юни миналата година той спечели конкурса за този пост, проведен след първото уволнение на Пламен Янкуловски. Със свое решение, обаче, ВКС върна Янкуловски в ХГ "Илия Бешков", Минчев беше отстранен.