Преглед на печата
Преглед на печата / sxc.hu

Договорът за "Арлекин"-а е прекратен, пише от челната си страница вестник "Посредник" с днешна дата. Сагата, която предизвика три провалени извънредни сесии, има нов обрат. Седмица преди крайния срок за изпълнение на договора от 209 000 лева, той е прекратен предсрочно, съобщава вестникът. Инициативата за това, според "Посредник", е на фирмата-изпълнител.

Вестникът съобщава още за поредната симпатична и похвална младежка инициатива на Младежки парламент Плевен, който организира кампания за почистване на Кайлъка. Чували с боклуци са изнесли този път младите хора от красивия ни, но за сметка на това недостатъчно чист парк.

В интервю за днешния брой на "Посредник" ветеринарният специалист д-р Ивайло Илиев коментира насилието над животни и развива тезата, че е крайно време в България да има зоополиция. Повод за интервюто е бруталният разстрел на две кучета в района на вилната зона в Мъртвата долина от преди дни.

Бюрото по труда ще приема и по селата, пише още от челната си страница "Посредник". Изнесени приемни ще бъдат организирани в отдалечените места в общината. До края на септември ще бъдат организирани и срещи с кметовете по селата, за да бъде уточнен броя на регистрираните безработни, отдалечеността на населеното място и транспорта. Целта е да не се натоварват финансово хората от тези отдалечени места, които за да стигнат до бюрото в Плевен, трябва да платят минимум 5 лева.

Синдикалисти готвят стачка в железниците през октомври, това разбираме от вътрешните страници на вестника. Причината е провалените преговори по подписване на новия колективен трудов договор. Яснота по този въпрос се очаква днес или утре, посочва в материала плевенският синдикалист на железниците Петър Фердинандов.

Другият всекидневник «Посоки» съобщава за 32 акта на плевенски фирми, издадени от началото на септември в плевенската Дирекция Инспекция по труда. 24 от тях са по трудови правоотношения, а останалите 8 - по здравословни и безопасни условия на труд.

«Посоки» припомня, че днес се навършват два месеца от деня, в който незапомнена буря помете Кнежа. Съборени бяха покриви на административни сгради, на къщи, изпочупени бяха вековни дървета, имаше скъсани електропроводи. Общината отпусна 10 000 лв. безлихвен заем за най-пострадалите, покривите на учебните заведения са почти готови. В Кнежа обаче все още чакат комисия по бедствията да се събере, пише вестникът.

"Посоки" насочва вниманието ни и към реставрацията на стенописите в плевенския храм „Св.Параскева", която върви към своя успешен завършек. Според технолога към групата реставратори, които работят в храма - Замфир Петров, 90 на сто от работата е вече свършена. Сега се възстановява най-долната част на стената с иконите.