Предстои Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти
Предстои Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти / dariknews.bg

От 5 до 12 юли в Плевен ще се проведе Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Организатор е Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен. Фестивалът е финансиран по проект от Фондация "Америка за България" на стойност 62 000 лева, като с по-голямата част от средствата ще бъдат закупени нови ударни инструменти за нуждите на НУИ "П. Пипков".

Финансова подкрепа оказаха и от холандската фирма „Адамс", Oбщина Плевен, Ротари клуб Плевен Центрум, Браншова бизнес камера, частни дарители и родители на ученици със специалност „ударни инструменти".

За една седмица Плевен ще се превърне в музикален център, наситен с концерти и майсторски класове, в които млади инструменталисти от България, Франция и Румъния, както и плевенската публика, ще се срещнат с музикантите Свет Стоянов и Василена Серафимова - ударни инструменти, и Тома Енко - джаз пиано.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория - жители и гости на град Плевен, както и формите на неформалното образование - майсторски класове. Фестивалът създава възможности за реализация на творческите умения на учениците от НУИ „П. Пипков" със специалност „ударни инструменти", стимулира тяхната инициативност и сценични изяви.
Чрез него се осъществява национален културен обмен, способстващ развитието на музикалните способности на млади инструменталисти от НУИ „П. Пипков" и страната. Това са съществени предпоставки за тяхното професионално развитие, възможност за обогатяване на изпълнителския им репертоар, мотивация и увереност, разширяване на музикалните хоризонти.

Идеята на Августина и Симеон Серафимови за създаване на международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен и настоящото второ издание са поредно доказателство, че проф. д-р Добри Палиев има своите последователи и българската школа по ударни инструменти е неделима част от световното перкусионно изкуство.

Вторият фестивал за маримба и ударни инструменти 'Плевен 5 -12 юли 2012 ще бъде открит с концерт на Перкусионен ансамбъл "Акцент" и ученици от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов на 5 юли от 19:00 часа в зала "Катя Попова".

Ето и програмата на фестивала: 

5-ти юли: 19:00 - Откриване на Втория международен фестивал за маримба и ударни инструменти с участието на Перкусионен ансамбъл „Акцент" и ученици от класа на Симеон Серафимов - Зала „Катя Попова".

6-ти юли: 10.00-12.00 - Представяне на участниците - Зала „Божко Шойков".

- 13.30-16.00 - Клас по джаз-импровизация на Тома Енко - Зала „Божко Шойков"
- 19.00 концерт на Тома Енко и Василена Серафимова - Зала „Катя Попова".

7-ми - 10-ти юли - майсторски класове на Василена Серафимова и Светослав Стоянов - соло и камерна музика
НУИ „П. Пипков" и зала „Божко Шойков".

9-ти юли - 19.00 - Концерт на Свет Стоянов и Василена Серафимова - Зала „Катя Попова"
11-ти юли - Културна програма, репетиция за заключителния концерт - 19.00  - Заключителен концерт на участниците - Зала „Катя Попова".

12-ти юли - 19.00 - Концерт на Плевенската филхармония със солисти Свет Стоянов, Василена Серафимова и участници от фестивала. Диригент Григор Паликаров - Зала ДКТ „Иван Радоев".