/ dariknews.archive
Предложението за утвърждаване на нов правилник за устройството и дейността на ХГ „Илия Бешков" влиза в Общинския съвет на Плевен.

Мартин Митев поздрави за рожденния ден ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" (СНИМКИ)

Документът ще бъде представен днес в Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност" на местния парламент. Заседанието на комисията е от 18,00 часа в Заседателната зала на Община Плевен.

Със свое решение от април тази година ОбС, гласува ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” да стане филиал на ХГ „Илия Бешков”. В тази връзка съветниците възложиха на директора на „Илия Бешков” да изготви нов правилник за работата на културния институт, в който тази промяна да бъде отразена.

Документът трябваше да бъде представен за утвърждаване пред Министерството на културата, след което - внесен за одобрение и в местния парламент. Във внесения в Общински съвет, Правилник за работата на ХГ „Илия Бешков", Раздел II - „Устройство и управление на галерията“, е записано, че структурата на галерията се определя от тематичния й обхват и формираните фондове и включва специализирани отдели и администрация.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" ще бъде със статут филиал на ХГ „Илия Бешков“

Посочва се също, че към галерията функционира филиал Дарение „Колекция Светлин Русев" с адрес: Плевен, ул. „Дойран" № 75, създаден с Решение № 1296/ 24 април на ОбС, на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за културното наследство.

След приключване на процедурата за приемане на новия правилник на ХГ „Илия Бешков“, предстои да се изготви длъжностно щатно разписание на филиал ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”, на основание на Закона за културното наследство и Класификатора на музейните длъжности, утвърден със заповед на министъра на културата.