/ Общински съвет-Плевен
На 12-ти юли се навършват 35 години от официалното откриване на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев".  По този повод председателят на Общиснки съвет Мартин Митев поздрави екипа на културния институт за празника.

Навършват се 35 години от откриването на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

През годините храмът на изкуствата привлича посетители и гости - от най-неизкушените, до високите ценители, колекционери и специалисти от Плевен, България и света.

Общински съвет-Плевен

Благодарим на акад. Светлин Русев за благородния жест, на Община Плевен, че се грижи за съхраняването на Колекцията и на проф. Кирил Мескин и г-жа Мария Мескин за неуморните усилия галерията да оцелее през годините и да се превърне в духовен център на Плевен. От екипа на галерията отправиха това свое послание към всички приятели на изкуството и посрещаха гости още от ранните часове на деня.

Концерт "Музика и поезия" представя ХГ Дарение "Колекция "Светлин Русев"

Поздрав за рождения ден към екипа поднесе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който по традиция уважи с цветя работещите в галерията и им пожела все така ревностно да пазят това културно богатство, което Плевен има привилегията да притежава.

Общински съвет-Плевен

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен.

Богата програма предлага ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" през месец май

Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. Посетителите на галерията са посрещнати от единствената творба на Светлин Русев в нея - портрет на баба Ванга.

Общински съвет-Плевен

На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" ще бъде със статут филиал на ХГ „Илия Бешков“

Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство. Това е вторият рожден ден, който Галерията посреща без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май 2018 г.

Общинският съвет ще обсъжда статута на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев

Със свое решение от април тази година Общински съвет, гласува Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да бъде филиал към ХГ „Илия Бешков". Предстои изготвяне на нов Правилник за устройството и дейността на културния институт, който след като бъде утвърден от Министерството на културата, ще бъде внесен за приемане и в местния парламент