cvetq
cvetq / obshtina pleven
Цвете на всяка от дамите от екипа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” поднесе днес кметът на Община Плевен Георг Спартански, поводът е 33-ата годишнина на културния институт. Спартански пожела на домакините най-вече да са здрави, да продължават да пазят все така самоотвержено храма на духовността и ги увери, че при всеки случай на нужда или евентуален проблем, може да разчитат на неговата помощ за разрешаването му.
Директорът на галерията Мария Мескин информира Георг Спартански за приключилия ремонт на покрива на сградата, както и че са завършили дейностите по подмяна на улуците. Така се гарантира спазването на подходящи условия за съхранение на шедьоврите в колекцията. „33 години е Христова възраст, поверието е, че каквото си пожелаем, се сбъдва. Затова си пожелаваме светлина и любов”, каза още г-жа Мескин.
  
През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен 322 произведения на изкуството - живопис и скулптура - от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение възможно най-подходящия подслон - уникалната сграда, архитектурен паметник на културата с национално значение, дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров.
  
През 1999 г. Светлин Русев дари още 82 графични произведения - български възрожденски щампи, творби на съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от 18-и, 19-и и 20-и век, между които Дьолакроа, Гойя, Миле, Кете Колвиц, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар.
  
Дарението е отворена система – акад. Светлин Русев продължава да го увеличава с нови творби. До този момент колекцията наброява 415 творби: образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представящи етапите му на развитие в лицето на емблематични имена на автори. Зрителят се среща и с работи на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, с индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.