posl izrael
posl izrael / dariknews.archive
По време на посещението си в Плевен, посланикът на държавата Израел Н.Пр. Ирит Лилиан откри в Регионалния исторически музей изложбата „Израелски открития и разработки, променили света”, която представя постиженията, откритията и разработките на израелската наука в сфери като селско стопанство, медицина, роботика, компютъризация, археология, космически науки, математика и социални науки.

posl izrael
dariknews.archive

При откриването на изложбата, кметът на Плевен Георг Спартански изрази надежда, визитата на израелския посланик в Плевен да стане повод за осъществяване на едно по-тясно сътрудничество между Плевен и град в Израел под формата на традиционно побратимяване.

posl izrael
dariknews.archive

В отговор на въпрос на Дарик относно възможността за побратимяване между Плевен и някой от израелските градове, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан каза:
„Аз приветствам тази идея, която обсъдихме с кмета на Плевен и това, което трябва да се знае е, че Израел е пет пъти по-малка от България и има много по-малко градове отколкото има в България. Ние бихме искали да изберем град в нашата страна, който да е максимално еквивалентен и равнопоставен на Плевен. Може би град с Медицински университет или с болница или пък град с историческо или културно значение. Който и град да изберем за това побратимяване мисля, че най-важната черта ще е, в него да има младо поколение от хора, които са отворени за изграждането на едно такова сътрудничество.
Аз знам, че Плевен има много сериозни традиции в областта на изкуството и ние ще се опитаме да намерим град, в който младите хора проявяват афинитет към изкуството или пък към обмена на студенти.
Ние наскоро имахме общински избори и сега просто изчакваме да се установят новите общински ръководства и веднага след това ще пристъпим към това, да определим града-побратим“, каза посланик Ирит Лилиан.

posl izrael
dariknews.archive

Изложбата „Израелски открития и разработки, променили света” е представена за пръв път на българската аудитория през 2017 г. и е посветена на 70 години от създаването на държавата Израел.

posl izrael
dariknews.archive

Тя представя редица израелски открития от различни области на науката, технологиите и медицината, намерили широко приложение в съвременния свят, между които са: малкото устройство за съхранение и прехвърляне на данни DiskOnKey - USB флаш устройство, което вече е неизменна част от съвременното ни ежедневие. То е изобретено и разработено в Израел.

posl izrael
dariknews.archive

Използването на защитната стена (Firewall) за сигурност на компютърни мрежи, което стартира преди 25 години, първият софтуер, който дава възможност да се провеждат гласови разговори чрез персонален компютър с помощта на интернет и компютърни мрежи. Продуктът се използва за предаване на телефонни разговори, като значително намалява цените на разговори и полага основите на много от популярните приложения, които използваме днес.

posl izrael
dariknews.archive

Относно представените в изложбата открития, направени в Израел, Нейно превъзходителство г-жа Ирит Лилиан посочи два свои фаворита:
„Трудно ми е да посоча, кой е моят фаворит и затова ще ви посоча поне два. Например това е така нареченият „Риуолк“, което означава повторно задвижване и представлява по същество един изкуствен скелет, който позволява на хора, които са прекарали години наред в инвалидни колички, сега да могат да се движат. Този изкуствен скелет можа да се използва и за други цели, но аз мисля, че тази надежда на хората със специални нужди да ходят, да тичат, да бъдат на същото ниво като всички останали хора, е едно наистина грандиозно развитие“.

posl izrael
dariknews.archive

Друго любимо изобретение за посланика на Израел Ирит Лилиан е капковото напояване:
„Защото това е ключът за това, как да превърнем една пустиня в рай. В Библията ние сме определени като страната на млякото и меда и просто са забравили да споменат, че няма вода. Така ние успяхме действително да превърнем пустинята в една прекрасна градина и то, използвайки това прекрасно изобретение за капковото напояване“, каза посланикът.

posl
dariknews.archive

Домакин на събитието беше директорът на РИМ-Плевен Володя Попов, а сред гостите бяха председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев и зам.-кметът Стефан Милев.

posl izrael
dariknews.archive

posl izrael
dariknews.archive

posl
dariknews.archive

posl
dariknews.archive

posl
dariknews.archive

posl izrael
dariknews.archive

posl izrael
dariknews.archive

posl izrael
dariknews.archive

posl izrael
dariknews.archive