По традиция в Горни Дъбник отбелязват Йордановден по стар стил
По традиция в Горни Дъбник отбелязват Йордановден по стар стил / g.stojanova

За седма поредна година в Горни Дъбник по стар стил ще отбележат Йордановден. По този повод идния вторник - 19 януари от 9:30 ч. на площада в село Горни Дъбник ще се проведе Богоявленски ритуал.

За седма поредна година по стар стил ще се чества Йордановден, като инициативата е поставена от предходния кмет на Горни Дъбник - Тодор Йорданов, а сега традицията ще се продължи и от новия кмет на селото Николина Горанова.

Празничната програма предвижда в 9:30 ч. на обновения площад в Горни Дъбник да се съберат жители и гости, а по-късно под звуците на духова музика да продължат до църквата „Св.Параскева", за да бъде отслужена Богоявленска литургия. След това шествието ще продължи до „Ручина бара" в района на „Старата чешма", за да бъде хвърлен кръста от свещеника.

Предвидена е и награда за смелчака, който ще извади кръста от студената вода. Свещеникът пък, ще раздаде на жители светена вода, която да занесат в домовете си за здраве. Празникът в Горни Дъбник ще продължи на площада, където ще се проведе и надиграване.