Пет от защитените зони по НАТУРА 2000  са в областите Плевен и Ловеч
Пет от защитените зони по НАТУРА 2000 са в областите Плевен и Ловеч / netinfo

Пет от защитените зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000, обнародвани в Държавен вестник по заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, са на териториите на Плевенска и Ловешка област. Това съобщават от пресцентъра на РИОСВ Плевен.

Петте зони, които се обявяват по Директивата за птиците, са “Априлци”, “Горни Дъбник – Телиш”, “Деветашко плато”, “Обнова” и “Централен Балкан”. Защитена зона “Априлци” е с площ над 19 хил. декара и обхваща землища от областите Ловеч и Габрово. В защитена зона “Горни Дъбник - Телиш” попадат части от землищата на селата Горни Дъбник, Крушовица, Садовец, Писарово, Ракита и Телиш. Общата площ на защитена зона “Деветашко плато” е 78 948 декара. Забраните в тази зона включват премахване на дървета, залесяването на ливади и пасища, не може да се извършват дейности, свързани с отводняване или пресушаване на мочурища и други.

Защитена зона “Обнова” е част от местности в селата Малчика, Козар Белене, Българене, Обнова, Трънчовица, Изгрев, Стежерово и други. Петата зона „Централен Балкан” е сред най-големите в страната и има площ от 720 211 декара.