От Ротаракт ще ни провокират с издъвкана дъвка и изпушена цигара.
От Ротаракт ще ни провокират с издъвкана дъвка и изпушена цигара. / archiv.DarikNews

Членове на Интеракт клуб - Плевен ще организират нова кампания за възстановяване на липсващите дръвчета край новоизградената велоалея в града. Това информира на пресконференция, организирана от Ротари клуб, президентът на Ротаракт клуб - Плевен, Стефан Нешев.

Той обясни, че съдействие отново ще окаже общинска фирма "Паркстрой", която ще осигури фиданките. Десетина са дръвчетата, които трябва да се възстановят, тъй като още първата седмица след засаждането им, четири от тях са били откраднати, а пет са бики пречупени. В средата на април, членове от Ротаракт и Интеракт засадиха 51 дръвчета край велоалеята. Подобна е съдбата и на друга инициатива. "Съвместно с Ротари и Интеракт се включихме в кампанията "Да изчистим България" и голяма част от храстите, които бяха засадени тогава на колелото на входа на Плевен или изсъхнаха или също бяха откраднати". Стефан Нешев каза, че и табелката, която са поставили също я няма вече.

Ротаракт клуб имат и няколко проекта, които включват събиране на дрехи преди Коледа, които ще бъдат дарени на деца от домовете в Тотлебен, Върбица и Садовец. "Купи и дари за Великден" пък е проект, по който членовете на Ротаракт клуб ще събират хранителни продукти с помощта на гражданите на Плевен и ги даряват в домове на деца в неравностойно положение.

Безспорно, интерес предизвиква идеята на младите членове на Ротаракт клуб, следващата пролет да популяризират спорта сред подрастващите и борбата със затлъстяването. "За целта ще направим благотворителни кампании, а със средствата имаме намерение да направим едно спортно съоръжение, което да може да се ползва от по - голям кръг желаещи", каза Стефан Нешев. Той обясни, че идеята е това да бъде "фитнес на открито" с успоредки, лостове и т.н.

Президентът на Ротаракт - Плевен разказа и за един от по - мащабните проекти на клуба. "Идеята е да направим един по - голям макет на "издъвкана дъвка и изпушена цигара". Става въпрос за навик, който имат много пушачи и хора, които дъвчат дъвка. "Всички виждаме петната от изхвърлени дъвки по плочките - една дъвка се разгражда за повече от 300 години, а за почистването й е необходимо да се използва пара с температура над 180 градуса", каза Стефан и добави, че например в Ирландия има данък, който се начислява върху дъвките и парите от него, държавата използва за почистването на петната.

"Нашата идея е да направим тези големи макети, да ги поставим на обществени места и да провокираме обществото, за да спрат да се изхвърлят тези дъвки и цигари". Желанието на младите членове на клуба е тази идея да се разрастне и да се поставят такива големи макети на цигара и дъвка и в други големи градове в България.

В Ротаракт клубовете членуват младежи на възраст от 18 до 30 години, които са в началото на професионалната си кариера.