Още три паралелки в Плевенско може да бъдат закрити
Още три паралелки в Плевенско може да бъдат закрити / снимка: sxc.hu

Има опасност още три паралелки 8 клас в Плевенско да бъдат закрити, защото за тях ще има затруднения с набирането на необходимия минимум от 18 ученици. Това каза за Дарик Здравко Христов, старши експерт по организация на средното образование в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Още при стартирането на кампанията за кандидат-гимназисти стана ясно, че свободните бройки са повече от желаещите да кандидатстват след седми клас за професионални и профилирани паралелки. Тогава бяха закрити общо 10 паралелки. В момента проблемни са паралелка в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Червен бряг, в ДФСГ "Интелект" в Плевен - специалност "Застрахователно и осигурително дело", както и паралелката с преподаване на френски език в Езиковата гимназия.

757 кандидат-гимназисти от Плевенска област са останали доволни от класирането си на първия етап и са се записали. 127 са свободните места за второ класиране, в него участват както 75 ученици, които не са били приети никъде на първо, така и тези, които пък желаят да подобрят класирането си по специалност, която са посочили на по-горна позиция. На 8 юли ще бъдат обявени свободните места, останали след второ класиране.

Документи за участие в трети етап ще се подават на 9, 12 и 13 юли, като за всички ученици от Плевенска област това ще става на едно място - в бившия Дом на учителя на ул. „Вардар" 9. От 8.00 до 17.00 часа там ще се приемат наново заявления по същата процедура, която беше и за първо класиране, уточни Здравко Христов. Детето трябва да представи копие и оригинал от удостоверение за завършен седми клас, от служебната бележка с резултатите от изпитите и копие и оригинал от медицинска бележка, ако кандидатства за училище от професионален тип. Тогава ще може да се преподреждат и желанията за прием на ученика съобразно останалите свободни места.

Резултатите от третото класиране ще станат ясни на 14 юли, а записването след него ще става на 15 и 16 юли. До 19 юли от Регионалния инспекторат по образование трябва да покажат и незаетите след трето класиране места, след което е т. нар. директорско класиране. Т.е., ако има училища със свободни места, те вече ще приемат на място заявления за класиране при тях.