Определиха победителите в конкурса за лого на Басейнова дирекция
Определиха победителите в конкурса за лого на Басейнова дирекция / archive.dariknews

В Деня на река Дунав - 29 юни в село Байкал се провежда голям празник, организиран от Община Долна Митрополия, Еко клуб „Дунав" при ОЦИДЗИ, НЧ „Пробуда" - село Байкал. Партньори на празника са БДУВДР - Плевен, Регионална инспекция по околната среда и водите - Плевен и сдружение „Еко Байкал".

Тържеството ще започне с традиционното хвърляне на венец в река Дунав. След това ще има артистично-музикална програма и workshop с представяне на подвижната лаборатория за изследване на речни води. Традиционно, ще бъдат организирани Дунавска работилница за приложно-декоративно творчество с природни и отпадъчни материали и ателие "Нарисувай Дунав" - за рисуване върху торбички от плат с текстилни бои.

Кулминацията на тазгодишните тържества по повод Деня на Дунав с участието на БДУВДР - Плевен ще бъде официалната церемония за представяне на победителите в конкурса за лого на Дирекцията. Събитието ще бъде на 1 юли от 11:30 часа, в Конферентната зала на хотел „Ростов" - Плевен.
Специално жури, в което участваха Валентина Великова - полиграфист, Красимир Коцев - художник, Евгени Горанов - журналист, Милен Първанов - ръководител на Младежки информационно-консултантски център "Интелект" - Плевен и Румен Пенков - директор на БДУВДР - Плевен, определи кои са победителите.

24-годишната Александрина Тозева от Русе е победителят в конкурса за лого на БДУВДР - Плевен. На второ място журито класира предложението на 26-годишния Симеон Киров от Тутракан, а на трето - на 26-годишният Веселин Денев от Велико Търново.

19 предложения постъпиха за участие в конкурса за лого на БДУВДР - Плевен. Авторът на класираното на първо място лого ще получи преносим компютър. За второ място наградата е фотоапарат, а за трето - електронна книга. Предвидени са и специални отличия.

Деня на река Дунав се отбелязва за десеи път. На 29-ти юни през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. От тогава този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки.

През 2004 г., по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира кампанията „Ден на Дунав". От тогава, всяка година кампаниите преминават под различно мото, като миналата година то беше „Бъди активен - защити есетровите риби".

2013 e обявена от ООН за Международна година на водното сътрудничество и това ще е една от водещите теми за Деня на Дунав.
Всяка година се организират различни инициативи - конференции, фестивали, конкурси, посветени на опазването на един от най-големите интернационални речни басейни в света - Дунавският.

По този повод, Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район (БДУВДР) с център Плевен участва и организира поредица от инициативи.