Общинските съветници се отказват от безплатен паркинг солидарно с гражданите?
Общинските съветници се отказват от безплатен паркинг солидарно с гражданите? / Dariknews.bg

Два автомобила с по два комплекта скоби извършват контрола върху Синята зона в Плевен. Благодарение на това приходите от общинските паркинги бележат преизпълнение на плана за миналата година. Това стана ясно по време на вчерашната сесия на ОбС, в която бяха обсъдени резултатите от управлението на общинската собственост за 2010 г.

Преизпълнението е 118%, като от тази дейност при заложени 280 000 лева, в общинската хазна са постъпили 350 000 лева. Местата в Синята зона са около 500, а общинските контрольори разполагат с общо 80 броя скоби, с които могат да санкционират нарушителите, посочи зам.-кметът инж. Огнян Цанев.

Съветникът от БСП Любомир Петков предложи контролът да бъде подобрен като бъдат поставени броячи на всяка бариера, ограничаваща достъпа до общинските паркинги, а това от своя страна ще доведе и до по-голяма събираемост на такси.

Независимият Валерий Ангелов пък коментира, че приходите от общински паркинги са съвсем символични на фона на големите възможности на тази дейност, като обърна внимание, че разходите по нея са също не малки - 302 000 лева.

Интересна идея дойде и от съветникът от мнозинството Иван Илиев, който предложи увеличаването на приходите от паркинги да стане като всеки един от съветниците се откаже от правото си на безплатно паркиране. Илиев изчисли, че подобна инициатива би спестила около 30 000 лева от това направление. Пръв идеята прегърна опозиционният лидер от БСП Любомир Петков, който заяви готовност да върне пропуска си веднага.

Дали в действителност това ще се случи и ще остане ли предложението на Иван Илиев само любопитна хрумка, предстои да стане ясно на следващата сесия, когато предложението може би ще фигурира в дневния ред.