/ dariknews
Във връзка с прието от НС предложение от страна на Министерския съвет относно прехвърляне на собствеността в полза на държавата на изкуствени водоеми и водни площи, които не се стопанисват ефективно или са тежки за поддръжка от страна на общините, към които принадлежат, кметът на Плевен Георг Спартански ще внесе на следващата сесия на ОбС-Плевен предложение за прехвърляне собствеността на такива общински водоеми на държавата.
 
„Ние имаме множество такива малки водоеми и още на следващата сесия на Общинския съвет ще предложа да ги прехвърлим на държавата. Пренебрежимо малки са приходите от тези язовири и водоеми, които не могат да покрият и нищожна част от нуждите по поддръжката им като косене, сечене, кастрене, ремонтиране на стени, преливници и изпускателни кранове“, каза Спартански. Той даде пример, че само за ремонта на един от общинските язовири ще са нужнии средства от приходите на всичките в общината и то за няколко години напред.

Община Плевен  отстранява щетите от последния проливен дъжд

Към това кметът добави, че ползвателите на язовирите имат в договорите си с общината достатъчно клаузи, които уреждат задълженията им по поддръжката на съоръженията. „Само че като видят зор, пускат ни като онзи ден предизвестие и в момента ние проектираме за язовир „Николаево - 5“ една скъпоструваща операция, защото иначе ще трябва да отговаряме за безстопанственост.

За това нещо ние в този бюджет пари нямаме, а и да го включим в следващия бюджет ще трябва да видим, какво ще отрежем тъй като нови приходи не са ни дадени и ще трябва нещо да отрежем, за да пренасочим пари за там“.

Георг Спартански изтъкна някои основни причини за предложението, което ще внесе в ОбС-Плевен, сред които са сериозната опасност за здравето на хората от неизправни водни съоръжения, липсата на приходи от тях, както и липсата на средства в бюджета на Община Плевен.

С писмо до МС ще се искат целеви средства за ремонт на сградата на бившето училище "Марин Дринов"

„Считаме, че финансовите възможности на държавата са несравнимо по-големи от тези на българските общини.
Това е едно добро предложение на държавата, което ще ни извади от непосилни усилия и финансово невъзможни разходи, които не можем да правим и ще гарантира здравето и живота на гражданите“, допълни Спартански.

Той уточни, че според решението на Народното събрание за възможността за прехвърляне на собствеността на общински водоеми на държавата, ще бъде създадено Държавно предприятие по експлоатация и поддръжка на тези водни площи.