Областният на Ловеч бе на откриването на юбилейна изложба на Нерон
Областният на Ловеч бе на откриването на юбилейна изложба на Нерон / archive.dariknews

Областният управител на Ловеч Милко Недялков присъства на откриването на юбилейната изложба на Димитър Казаков - Нерон в Орешак на 25 юли. Експозицията е подредена в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата и е посветена на 80-годишнината от рождението на големия творец. Показани са 42 платна - 7 акварела, 14 графики и 3 маслени картини.

18 от творбите са създадени от Нерон в изложението в Орешака през 1990 г., часове преди откриването на празниците на българските изкуства. Други експонати са предоставени от Художествената галерия в Ловеч, те са част от дарението на Димитър Казаков в областния център.

Изложбата е под наслов „Императорът на четката". Организатори са община Троян и изложението в Орешак с партньорството на ловешката галерия. На официалното откриване присъстваха още първият секретар на посолството на Палестина в България Зухер Саид Ел Ашуах, кметът на община Троян Донка Михайлова и председателят на общинския съвет в града Ангел Балев, както и добрият приятел на художника и автор на книги за него Георги Шапкаров. Експозицията бе открита от изкуствоведа проф. Аксиния Джурова.

На управителя на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата губернаторът Милко Недялков подари рамкирана снимка на Димитър Казаков - Нерон.

Областният на Ловеч бе на откриването на юбилейна изложба на Нерон
netinfo