hepatit
hepatit / dariknews.archive
Разпространена информация, че заразените при взрив от хепатит „А“ в ромския квартал "Изток" в Луковит вече надхвърля 100, предизвика реакция от страна на областния управител на Ловеч Георги Терзийски, който посети квартала в града.
Пред Дарик Терзийски каза, че в Луковит има само четирима заболели от хепатит и няма основание за притеснение за гражданите и гостите на града:
„Целта на посещението ни в Луковит има няколко аспекта. Първо да изясним действителното състояние към момента в града като епидемиологична обстановка, и като проблеми, които трябва да бъдат решавани, свързани с профилактката на това заболяване.
От друга страна сме тук, за да успокоим както населението на града, така и гражданите, които ще посещават или имат намерение да посетят района, че обстановката е под контрол, че нивото на заболеваемостта не е извънредно. Към момента по информация от експертите от РЗИ – Ловеч, заболелите са четири лица като всички, които са били хоспитализирани са изписани здрави така, че няма някаква извънредна ситуация и няма основание за притеснение“, категоричен беше областният управител на Ловеч.

Експертите от РЗИ-Ловеч потвърдиха пред Дарик, че ситуацията в Луковит е спокойна като са предприети всички противоепидемични мерки в детските и учебни заведения. От РЗИ-Ловеч уточниха, че в инспекцията има регистрирани около 120 случая на хепатит "А", но това е за периода от месец май до 13-ти септември 2017 г.
Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ивелина Русева каза, че по клинична пътека лечението на това заболяване е седем дена, всичките случаи до сега са били хоспитализирани и изписани, и в момента в Инфекциозно отделение в Ловешката болница има само четирима болни.

Кметът на град Луковит Иван Грънчаров коментира ситуацията в града така:
„Чашата може да е наполовина пълна, и наполовина празна. Към днешния ден в Луковит има четирима болни от хепатит – това е истината! Това първо не е такава болест, която да е опасна и освен това смятам, че всъщност е възможно във всяка община в България да има 3-ма 4-ма боли от хепатит“.