kopka
kopka / svetlomira anastasova
С церемония по първа копка стартира мащабният ремонт на централната градска част в Ловеч. Преди това Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет. Нека това начинание да прилича много нови хора, които да идват в Ловеч и да видят и новия храм, каза владиката.
Кметът Корнелия Маринова разля част от шампанско над копката, след което подари цялата бутилка на багериста, с което предизвика аплодисментите от присъстващите граждани. „С Бога напред да осъществим този проект, разчитам и на вашата помощ, уважаеми съграждани!“, обърна се тя към множеството.
 
Кметът подчерта още, че ще се изградят нови 600 кв. метра зелени площи в централната част и няма да бъдат засегнати съществуващите дървета, а ще бъдат засадени нови. „Оставам с надеждата за добро партньорство, очаквам строителят да изпълни качествено и в срок заложеното в инвестиционния проект и гражданите и гостите на Ловеч да се радват на обновената и рехабилитирана градска среда“, каза още кметът Корнелия Маринова.
 
„В аванс се извинявам за временните неудобства, които ще настъпят със строителните работи“, каза изпълнителният директор на фирмата изпълнител Мирослав Манолов.
 
По проекта ще бъде демонтирана площ от над 27 хил. кв. м стара настилка и поставена нова настилка от гранитни плочи, червени павета, бетонови павета в цвят кафяв, охра, сив и антрацит, бетонови плочи – охра, бежов, сив и меланж. Два фонтана ще се правят – ще има ремонт на стария фонтан пред театъра и нов фонтан пред пощата.  Включен е ремонт на пасажното пространство в комплекс „Космос“, което от години тревожи гражданите.
Проектът е изработен в резултат на редица обществени обсъждания през 2015 г. Инвестиционният проект, дело на арх. Сергей Денчев и арх. Емилия Христова, е одобрен през септември 2015 г.
 
Стойността на проекта е близо 7 млн. лв., продължителността му е 28 месеца. Ремонтите в централната градска част на Ловеч се предвижда да приключат за 13 месеца, а на площад „Тодор Кирков” в кв. Вароша – за 7. За там обаче все още не е избран изпълнител, тъй като тече процедура по обжалване.