Над 100 танцьори ще участват във великденски спектакъл днес
Над 100 танцьори ще участват във великденски спектакъл днес / netinfo

Великденски спектакъл “Обредност българска” ще се проведе днес на площад «Възраждане» от 11.00 часа. Участие ще вземат фолклорен ансамбъл «Мизия» при читалище „Съгласие” Плевен, фолклорен ансамбъл «Северняче» при СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Пордим и фолклорен ансамбъл «Дъбниче» Долни Дъбник.

И трите ансамбъла са ръководени от Михаил Денев. Сценарият за празника е дело на Валя Минкова, а инициативата е част от серията мероприятия за отбелязване 140-тата годишнина от основаването на читалище “Съгласие”. Над 100 човека ще танцуват на площад “Възраждане”, най-малките са 5-годишните Ралица и Петър.

Самият спектакъл е в две части. Между тях ще бъде организирана изложба на обредни хлябове и козунаци. И, естествено - състезание за писани яйца, както и преборване за здравина - на когото яйцето се окаже най-здраво, ще си тръгне и с голямата награда - цветен телевизор. Тя е осигурена от инициативния комитет, който организира честванията по случай 140 години от създаването на читалище „Съгласие”. Втората част на празника днес включва представяне на песни и танци от различните етнографски области на България, уточни Михаил Денев.