На Сирни Заговезни, руската общност в Плевен отбеляза Масленица
На Сирни Заговезни, руската общност в Плевен отбеляза Масленица / dariknews.archive

Десетки представители на руската общност в Плевен, както и много плевенчани се събраха в Градската градина пред читалище „Съгласие", за да отбележат за пореден път стария руски обичай „Масленица", който съвпада със Сирни Заговезни.

Руски песни, много танци и руски чай, палачинки и блини, белязаха атмосферата на празника, който се организира за пореден път от руския клуб „Възход" и се състоя тази неделя - 22 февруари 2015 г.

На Сирни Заговезни руската общност в Плевен отбеляза "Масленица"
netinfo

В празничната програма се включиха и танцьорите от читалище „Ракитин", а успоредно с това се провеждаха и състезателни игри по теглене на въже, надбягване с чували, катерене.

На Сирни Заговезни руската общност в Плевен отбеляза "Масленица"
netinfo

Победители и участници във всяка дисциплина получиха вкусни награди - руски шоколади и бонбони.

На Сирни Заговезни руската общност в Плевен отбеляза "Масленица"
netinfo

Масленица е един от най-старите руски обичаи. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя народния календар на два сезона - зима и пролет. По време на Масленица се яде множко, защото това са последните дни преди дългия пост. На празничната трапеза, освен традиционния самовар, задължително присъстват пчелен мед и домашно приготвени руски пирожки и масленици - тестен сладкиш, подобен на палачинка. Името на ритуала идва както от палачинките, които жените приготвят специално за случая, така и заради сламеното чучело - масленица. Празникът завършва със запалването му, което е символ на отиващата си зима и прогонването на злите сили. След като чучелото изгори, а злите сили са прогонени, най-смелите прескачат огъня за здраве.