На 15 март се отбелязва Световният ден на потребителя
На 15 март се отбелязва Световният ден на потребителя / archive.dariknews

Датата на честване е определена заради речта на американския президент Джон Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Той посочва „четирите основни права на потребителя" - правото на безопасност, правото на информация, правото на избор и правото да бъдеш чут.

По-късно са добавени още четири - правото да бъдат задоволени основните потребности, правото на обезщетение, правото на образование, правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.Европейският съюз активно насърчава високи стандарти за безопасност на потребителите и подкрепя потребителски организации, за да повиши ролята на представителите на потребителите в процесите на вземане на решения.

Осведомяването на европейските граждани за техните права е една от неговите главни цели. Поради това образованието и повишаването на осведомеността са съществени дейности, които трябва да се осъществяват в сътрудничество с националните власти.Законодателните и другите мерки са предназначени да защитават интересите, здравето и безопасността на потребителите на вътрешния пазар, да гарантират, че притесненията на потребителите ще се взимат предвид във всички политики на ЕС и да допълват политиката за защита на потребителите в страните- членки.

В България Денят на потребителя се чества официално от 1991 година.