Мобилните камери отново на пътя-от събота всички камери на КАТ влизат в действие
Мобилните камери отново на пътя-от събота всички камери на КАТ влизат в действие / БГНЕС.архив

Мобилните камери отново на пътя. От тази събота всички камери на КАТ влизат в действие. Досега нарушителите на пътя се ловяха само със стационарни камери, а за бясно шофиране, регистрирано с радар в патрулка, наказание се налагаше само с фиш - на място. Сега обаче контролът се затяга и всички 148 мобилни камери ще ни следят за превишена скорост, а към нарушителите ще тръгнат хиляди честитки от КАТ.

Подготовката за новите проверки вече започна. Катаджиите получават последни инструкции за това как ще следят джигитите. А до дни на пътя ще бъдат монтирани специални знаци, които ще предупреждават за участъците с радари.

148 мобилни камери ще дебнат за висока скорост по 1000 рискови участъка.

„Проверихме някои от стационарните камери, на които им изтичаше срокът за техническа проверка - работят - няма проблем в това отношение - готови сме", коментира Тенчо Тенев, началник на Пътна полиция в СДВР.

Дори без да сме разбрали, че нарушаваме правилата, можем да получим честитка от КАТ. След всяко нарушение, заснето от радарите, снимките ще се обработват от пътните полицаи и ще се изпращат по пощата.

Показва го и статистиката, според която след забраната на фишовете средната скорост рязко се вдига, повече стават и катастрофите, допълва Нова телевизия.

Радарите първо ще следят шофьорите в най-рисковите участъци, а всяка проверка ще се обявява предварително в интернет и чрез медиите. Знаците, които ще предупреждават за проверките обаче ще могат да се местят - за да не учат наизуст шофьорите зоните на контрол. А катаджиите ще могат да заснемат нарушителите с радари и от движение, като използват необозначени коли и мотори.

КАТ пак ще глобява на пътя, вече и с нова техника. Записите с нарушенията ще се пазят до плащането на глобата, тъй като водачите ще могат да ги обжалват.

Очакванията са с новите правила заловените на пътя нарушители да бъдат много повече, а събраните глоби рязко да се увеличат, тъй като при фишовете има и промоционален елемент - плащаш по-малка глоба, ако платиш веднага.

Източник: Novanews.bg