„Млечният път на България през вековете успешно подкрепи българските млечни продукти
„Млечният път на България през вековете успешно подкрепи българските млечни продукти / obshtina.lukovit

При огромен интерес премина Първият национален събор „Млечният път на България през вековете" в град Луковит на 23 и 24 септември 2016 г.

Луковит бе домакин на първото по рода си събитие за страната, организирано от Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие". По време на събора Асоциацията тържествено отбеляза и 25 години от своето учредяване.

В приветственото си слово кметът на община Луковит Иван Грънчаров подчерта, че мястото на събора не е избрано случайно, тъй като в миналото в Луковит се е провеждал най-големият пазар за животни в Северна България. Същевременно районът е със съхранени традиции в областта на животновъдството и в частност говедовъдството, посочи градоначалникът.

Млечният път на България през вековете" успешно подкрепи българските млечни продукти
netinfo

Председателят на АМБ инж. Димитър Зоров изтъкна, че времето на провеждане на събора е много уместно, тъй като и потребителите, и производителите в сектора са на кръстопът. Той припомни, че киселото мляко, сиренето, българската роза и розовото масло са визитната картичка на България в целия свят и тези ценности не бива да се забравят, а да се подкрепят производителите на традиционни качествени продукти.

Димитър Зоров получи от заместник-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев почетна грамота по случай 25-тата годишнина на Асоциацията. Поздравителен адрес от името на министъра на земеделието и храните Десислава Танева поднесе директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов.

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов даде начало на събора ката лисна менче с прясно мляко.

Млечният път на България през вековете" успешно подкрепи българските млечни продукти
netinfo

В церемонията по официалното откриване участваха още народните представители Антон Долапчиев, Иван Миховски и Джейхан Ибрямов, областният управител на Ловеч Ирина Митева и нейният заместник Георги Терзийски, председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Росен Федерчев. Водещ на церемонията бе популярният телевизионер Иво Танев.

По време на събора своята продукция представиха над 35 изложители - млекопреработватели от цялата страна, както и фирми, свързани с развитието на бранша, представители на други браншове в хранително-вкусовата промишленост, местни производители от община Луковит и занаятчии. Жителите и гостите на Луковит оцениха високо възможността да дегустират едни от най-качествените продукти в сектора.

По време на изложението се състоя среща на млекопреработвателите с представители на Министерството на земеделието и храните, на която бяха обсъдени проблеми в бранша.

През двата дни на събора посетителите се насладиха и на чудесни концертни изяви - фолклорни програми на читалищните колективи от Луковит детски танцов състав „Луковитски бисери", фолклорна формация „Дилянка", квартет „Луковит" и на танцов състав „Възраждане" от с. Орешак, великолепни концерти на родопския славей Николай Славеев и любимката на народа Поли Паскова.

Млечният път на България през вековете" успешно подкрепи българските млечни продукти
netinfo

В съботния ден се проведе и кулинарен конкурс „Млечният вкус", в който със свои ястия участваха местни майстори от Луковит и селата Румянцево, Дерманци и Петревене. Кулинарните изделия бяха оценявани от жури с председател Георги Георгиев - управител на „Лактина" ООД и председател на АМБ в периода 2000 - 2003 г. и членове: Миглена Грънчарова - управител на „Абламилк" ЕООД и Бойка Симова от мандра "Могила"-Годеч. Първо място в категория „млечен продукт" спечели Цветанка Ботева от Луковит, следвана от Миглена Георгиева от с. Петревене, Елена Проданова от с. Дерманци, Катя Радославова от с. Дерманци и Паша Николова от Луковит. В категория „ястие с млечни продукти" първенец стана баницата на Йорданка Танкова от Дерманци, следвана от луковитския качамак на Витка Митова, румянцевската баница на Валя Огнянова, просеника на Нина Вацова и баницата на Бонка Докова от Луковит.

Наградите за победителите осигури лично кметът г-н Грънчаров.