Митрополит Гавриил: Мижитурките си отиват без да оставят нещо след себе си
Митрополит Гавриил: Мижитурките си отиват без да оставят нещо след себе си / obl.admin.lovech

На големия православен празник Рождество на Майка Богородица, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с отците Кънчо Кабадийски и Вениамин освети възстановяващия се манастир "Света Богородица Ястреб". Десетки граждани се стекоха да почетат събитието, случващо се за първи път на това величествено място. Сред гостите беше и областният управител на Ловеч Милко Недялков.

Митрополит Гавриил Мижитурките си отиват без да оставят нещо след себе си
netinfo

С водосвет за здраве и дълголетие дядо владика призова всеки един да даде начало на доброто в света със своите дела и всички ние да подражаваме на онези, чиито действия и решения правят промените в живота ни. „Мижитурките си отиват, без да оставят нещо след себе си", категоричен бе митрополит Гавриил. „Ние днес празнуваме Майка Богородица, която е един сияен пример за кротост и родолюбие. Денят е празник и за родители, които възпитават децата си на любов, доброта и уважение", заключи Негово Високопреосвещенство.

Светата легенда гласи, че манастирът е бил опожарен от турците по време на османското робство и ястреб сграбчил иконата на Света Богородица, отнасяйки я в Троянския Балкан. Монасите тръгнали подир птицата и така е бил създаден Троянският манастир „Успение Богородично". След падане на България под турско робство Ловеч е бил за кратко независим център и на това място е била съхранявана книжнината.

В момента съществува конфликт между Министерството на културата и Ловчанската епархия за възстановяването на Светата обител, извършвано като богоугодна дейност от отец Вениамин. Според ведомството в държавен вестник е записано, че манастирът е паметник на културата, която информация дядо Гавриил категорично отрече.
„Когато ние дойдохме, тук имаше само тръни, една камара камъни и разкопки от иманяри. Ако това е паметник на културата, здраве му кажи". Областният управител на Ловеч Милко Недялков обеща пълно съдействие за решение на казуса.

Усилена работа тече по строежа на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч. Довършителни работи по фасадата се извършват към момента. Събират се оферти за измазването и вътрешното изграждане на храма. Вече има спечелил изпълнител за малкия иконостас. Митрополитът сподели, че ловешките майстори баща и син Мирослав и Димчо Димитрови ще творят светите пана.