Министър Гайдарски: В българското здравеопазване няма хаос, а трудности
Министър Гайдарски: В българското здравеопазване няма хаос, а трудности / Люба Нинова
Нови 100 санитарни автомобила ще бъдат закупени тази година от Министерство на здравеопазването за нуждите на здравните заведения в страната. Това каза в Плевен министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Стойността на инвестицията по предварителни разчети е 3,4 млн. евро без ДДС.

60 от новите линейки ще бъдат обикновени, останалите 40 ще са високо проходими, уточни министър Гайдарски. Всички коли ще бъдат оборудвани с ЕКГ апарати, а половината от тях и с дефибрилатори. „Много обидно е да се говори за това, че в българското здравеопазване има тежка криза, че има хаос. Аз винаги съм казвал, че има големи трудности”, каза здравният министър.

Той подчерта, че действително парите, които са се отделяли до скоро за сектора, не са били достатъчно, но недоразумението идва от позициите, които декларира Министерството и това, което казва Българският лекарски съюз. За това, че втора поредна година няма подписан Национален рамков договор, също отговорност носи лекарският съюз, защото не е пожелал да сключи такъв със Здравноосигурителната каса, допълни министър Гайдарски. Според изнесените от него данни, в последните 4-5 години страната са напуснали 530 лекари и по-малко от 1000 медицински сестри.

Министър Радослав Гайдарски беше в Плевен, за да обсъди с ръководителите на общинските здравни заведения в областта специфичните и общите проблеми в сектора.

Какво каза министър Гайдарски, чуйте в прикачения файл ...