biser petkov
biser petkov / obladmin-pleven
„Ако предишното поколение, към което принадлежа и аз, обикновено в живота си е полагало труд при един или двама работодатели, то сега средният европеец в кариерния си живот сменя 10 работодатели. Динамиката на трудовия пазар и смяната на професии ще става все по-интензивно.

Ето защо ученето през целия живот ще става все по-важно”. Това каза в Плевен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който беше гост на Българо-германския център по повод  Деня на отворени врати в Седмицата на уменията. Събитието уважи и заместник-областният управител на Плевен Татяна Божинова.
 
По думите на министър Петков, в момента недостигът на пазара е именно от специалисти с професионално образование, такива, каквито подготвят в системата на Държавното предприятие. „Така нареченият внос на работна ръка едва ли ще реши проблема.

Той може да подпомогне процеса, да речем, когато се касае за сезонна заетост, но трайното решение трябва да дойде чрез ускорено професионално обучение на хората, така че те да се включат в пазара на труда.

По този начин икономическият растеж на страната ще продължи.”, коментира министър Петков. Той изрази благодарност към работата на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” и увереност, че ще отговори на изискванията на времето и с иновативни подходи, увереност и професионализъм ще намери още по-добре своето място и роля в решаването на текущите проблеми на пазара на труда.
 
Присъстващите имаха възможност да разгледат БГЦПО-Плевен и да разговарят с курсистите и преподавателите в него.