Ловеч вече има проект за градско възстановяване и развитие
Ловеч вече има проект за градско възстановяване и развитие / Дарик Плевен

Ловеч има готовност за кандидатстване с проект за изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие, съобщи главният архитект на общината Силвия Средкова-Аласбахи.

Извършено е предварително проучване, необходимо за разработка на плана. То е осъществено по съвместен проект с община Ерфурт "Изграждане на партньорство за сътрудничество и обмен на добри практики между община Ловеч и община Ерфурт". Проектът бе реализиран в рамките на 18 месеца, като финансирането е по Оперативна програма "Регионално развитие", операция "Междурегионално сътрудничество".

Разработен е и пилотен проект за жилищен комплекс "Младост" в Ловеч - най-големият панелен комплекс в града. Направен е анализ на състоянието на жилищния комплекс и мерките за подобряване на жизнената среда. Пилотният проект представлява широкообхватно предпроектно проучване, необходимо за изработване на подробен устройствен план на комплекса, обясни арх. Средкова.

В анализа са очертани проблемните зони и са определени посоките за развитие на комплекса. От проведено анкетиране на населението, става ясно, че живущите определят жилищата си като добри за живот. Според тях общите части на сградите са зле поддържани, а околоблоковите пространства неподдържани и в лошо състояние. Проблем според анкетираните жители на комплекса представлява общата собственост и празните жилища, както и невъзможността на хората да инвестират в подобряване на състоянието на общите части на сградите - покриви, входни части, фуги по фасади.

Анализът е изготвен с помощта на немски експерти от Ерфурт. Пилотният проект е бил представен на световен форум в Института по европейска урбанистика в университета "Баухаус" във Ваймар, Германия.

По време на реализирането на проекта част от дейностите са били насочени именно към усвояване на немския опит при градското планиране и градоустройствено проектиране. Целта е да направим града стойностен за живот за следващите поколения, каза зам.-кметът на Ерфурт Шпангенберг. Той посочи още, че и в Германия са изправени пред проблемите на демографската криза. В провинциите близо до Ерфурт също има отлив на населението, което пък поставя пред местните власти задачата да търсят начини да задържат гражданите и да стабилизират икономиката.

Според заместник-кмета на Ерфурт от особена важност е да се види развитието на града за следващите 10-15 години, макар че политиците предпочитали краткосрочни задачи, които по-бързо давали резултати. Ако Ловеч тръгне към изграждането на една дългосрочна визия за града за следващите 20 години, то Ерфурт е готов да го подкрепи, обеща зам.-кметът на немския град.