/ iStock
Курсанти-първокурсници от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия ще направят първи полети с новите самолети ZLIN.

Практическата част на летателния стаж на курсантите, специализация "Летец-пилот" от випуск 2024 г., ще започне на 23 май, понеделник, каза пред БТА Валя Минкова, старши експерт във ВВВУ.

За пръв път в историята на училището летателното обучение ще се провежда по утвърдена от Европейска агенция за авиационна безопасност (EASA) летателна програма за подготовка на пилоти за придобиване на лиценз PPL(A). 

"Обучението ще се проведе на новопридобитите в началото на годината две леки учебно-тренировъчни самолета ZLIN 242 L ZEUS, с типов сертификат, издаден от EASA, които имат техническата възможност да излитат и кацат, както от летища с асфалтови и бетонни писти - военни и граждански, така и от летища с грундова и затревена настилка", поясни Минкова.

Инструкторите Добрин Русев и Румен Маринов ще дадат началото на полетите с десетте бъдещи пилоти, след като бъде отслужен водосвет. Полетите ще се изпълнят от летищата в Долна Митрополия и Гривица, с подкрепата на 12-а Авиационна база и "Ер-Мизия" ЕООД.

"Организацията и реализацията на програмата на летателния стаж е поверена на екипа на Център "Професионално обучение, следдипломна квалификация и обучение на чуждестранни студенти" във ВВВУ "Георги Бенковски", каза още Минкова.
БТА