dni na moskva
dni na moskva / dariknews
Културен и образователен обмен между Плевен и Москва е обсъдил кметът на Плевен Георг Спартански с руската делегация от Департамента по външноикономически и международни връзки при Правителството на Москва и от Централния административен окръг /ЦАО/ на Москва, която гостува в града по повод отбелязването на Дните на Москва в България.
Пред журналисти, кметът посочи, че освен икономическия, културният обмен между страните ни е не по-малко важен и в тази връзка каза, че преди началото на събитията по отбелязването на Деня на Москва в Плевен, който е един от трите града, заедно със София и Варна, е провел разговори с членовете на делегацията, това да стане по време на Дните на София и България, които ще се проведат през 2019-та година в Москва.
„Водихме предварителни разговори по отношение на това, нашият Драматичен театър „Иван Радоев“ да направи визита в един от московските театри със свои постановки, както преди няколко години гостуваха на сцената на Ростов на Дон. Също и професионалият ни Северняшки ансамбъл, който е на много високо ниво може да представи българския фолклор пред московската публика.
Освен това, обменът на ученици трябва да бъде основно направление в нашата работа, защото не е важно само когато се срещат ръководителите на държавно или на местно ниво, защото смисълът на нашите отношения е това, да разширяваме контактите си и по линия на учениците. В този смисъл, Езиковата гимназия и ДФСГ“Интелект“ могат да преминат към двустано партньорство с московски гимназии от подобен тип и да работят по европейски проекти и обмяна на практики и опит. Когато общуваме, тогава ще знаем повече за себе си и тогава много идеологически причини и политически конюнктури няма да пречат на отношенията.
Русия така или иначе е един незаобиколим фактор в международната политика, а ние българите сме в изгодна позиция поради историческите ни връзки с Русия, както и поради сходството на културите, езиците ни и еднаквата ни култура“.
Това каза още кметът Георг Спартански като допълни, че би било престъпление, двете страни да не се възползват пълноценно и двустранно от тези връзки.  

dni na moskva
dariknews

Първото събитие по отбелязването на Дните на Москва в Плевен беше представянет в конферентната зала на хотел „Ростов” на новостите в благоустройството в руската столица и филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”, посветен на Плевенската епопея.

dni na moskva
dariknews

В рамките на програмата на гостуването си в Плевен, гостите от руската делегация положиха цветя пред Вечния огън в Параклис мавзолей "Свети Георги Победоносец".

dni na moskva
dariknews

След това в Актовата зала на Община Плевен беше даден старт на приятелските срещи между млади московски и плевенски шахматисти, като стартовият ход беше направен от Александър Малиничев – ръководител на апарата на Префектурата на Централния административен окръг на руската столица. 

dni na moskva
dariknews

В 17:30 ч. в ХГ „Илия Бешков” в Плевен ще бъде открита и изложбата „Москва фестивална”.

dni na moskva
dariknews

dni na moskva
dariknews

dni na moskva
dariknews

dni na moskva
dariknews

dni na moskva
dariknews

dni na moskva
dariknews