karaka4anov
karaka4anov / dariknews.archive
Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, проблемите в авиацията съществуват, защото десетки години не им е обръщано сериозно внимание. Той каза, че  проблемите в авиацията не са от вчера и не е нужно, те да се прехвърлят от болната на здравата глава. Повод за коментара му пред журналисти стана отказът на пилоти от авиобазата в Граф Игнатиево да летят тази сутрин:

„Не знам, кой е казал, че няма да има нови изтребители – ще има! Може би някой изкуствено създава тази ситуация. Аз съм казал каква е моята амбиция – първо, поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника, и преговори за закупуване на нов изтребител. Казвал съм го много пъти и се учудвам, че не са ме чули“, каза вътрешният министър.

Каракачанов каза, че преди три месеца е ходил в Граф Игнатиево и ако се наложи, пак ще отиде там. Военният министър коментира и общото състояние на въоръжените сили в страната, което според него е критично. Той добави, че нещата в сектора трябва да се развиват паралелно:

Има ли напрежение в авиацията ни?

„Критично е състоянието във всичките въоръжени сили само, че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо, няма как това да бъде решено за месец или два“, каза Каракачанов. Той припомни, че в сектора има три проекта за модернизация – нова бронирана машина за пехотата, строителство на два многосункционални кораба и закупуване на нов изтребител.

„Това са неща, които ще струват на бюджета на страната 3,5 млрд лева и аз не искам тези неща да стават  на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски и нарушения или че са сключени неизгодни сделки.

Нещата трябва да се движат паралелно – от една страна поддръжка на съществуващата авиация, и в същото време водене на преговори за закупуване на нови иатребители, а това, което е правено пре изминалите 25 години за мен е престъпление и го казвам в прав текст – престъпление“, категоричен беше военният министър Красимир Каракачанов.