/ БГНЕС, архив
Пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево” отказаха да проведат планираните за днес учебни полети. Летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден да лети, като е носено единствено бойното дежурство по т.нар. „еър полисинг” система на НАТО. Пред Дарик редакторът на списание „Аеро” Красимир Грозев заяви, че причината за демонстрацията на пилотите е продължаващото недофинансиране на Военновъздушните сили и проблемите както с ремонта на старите изтребители, така и със забавената процедура по закупуване на нови. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък съзря изкуствено създаване на напрежение в базата.

Пилотите в "Граф Игнатиево" ще имат достатъчно самолети и гориво за тренировки
 
Преди дни стана ясно, че новите 10 двигателя за изтребителите МиГ-29 не могат да бъдат ползвани заради проблеми с документацията. В последните месеци се е задълбочил и дефицитът със смазочните материали, необходими за работата на самолетите, а междувременно процедурата по избор за закупуване на нов изтребител продължава да се отлага.
 
Според редактора на списание „Аеро” Красимир Грозев това са само част от причините, поради които пилотите от база „Граф Игнатиево” днес са отказали да проведат учебни полети:
 
„Най-общо казано причината е в това, че в последните 15-20 години тези самолети не се поддържат, както трябва. Ако за да летят годишно, трябва една сума от Х лева, те получават 10-15 до 20 процента от тази сума максимум. 2015 г. имаше един обещания, че ще се вложат много повече пари, ще се купят нови изтребители и т.н. Времето обаче минава, тази пролет пак имаха технически проблеми, пак не се летеше. Първата половина на юни Каракачанов отиде на място в авиобазата, за да слуша проблемите. Доколкото знам, проблемите му са били обяснени прилично. Тогава той пред журналисти обеща, че всички тези логистични проблеми с поддръжката ще се решават ударно, ще се лети много повече. От юни са минали 4 месеца, практически нищо не се е направило. Ако направя препратка към премиера, който миналата седмица каза, че ако ще има война, армията да започне да го убеждава, че има нужда от това да се влагат пари в нея. Ето, в момента пилотите се опитват да го убедят, че им трябват пари и то много пари“, каза Грозев.

Радев: Трябва да преодолеем изоставянето в модернизацията на въоръжените сили
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов междувременно се усъмни, че някой създава изкуствено напрежение сред пилотите:
 
„Може би някой съвсем изкуствено създава тази ситуация. Аз съм казал каква е моята амбиция - първо, поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника и преговори за закупуване на нов изтребител. Казвам нов изтребител и съм го казвал много пъти, учудвам се, че не са ме чули“, каза министърът.

Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили, допълни той.
 
"И в сухопътните войски се ползват машини от времето, когато са купувани самолетите. Същото е състоянието и във флота, само че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо - няма как това да бъде решено за месец или два", каза вицепремиерът.
 
Той допълни, че има три проекта за модернизация - единият е за нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител.
 
Това са неща, които ще струват на бюджета на България 3,5 милиарда и аз не искам тези неща да стават на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки, бе категоричен Каракачанов.

"На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребители, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема - няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно - от една страна поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители. Това, което е правено 25 години за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести?", попита риторично вицепремиерът.

Американският посланик предупреди правителството да внимава за изтребителите
 
Според Красимир Грозев няма опасност днешната демонстрация да се разрасне:
 
„Предполагам, че ще е само за днес. Едва ли някой иска да прави някакви истински бунтове. Познавам ги повечето от тези хора - не са глупави и не са хора, които не обичат държавата си. Няма да направят нещо, което да застраши реално националната сигурност. Днес е трябвало да бъдат направени няколко тренировъчни полета, те ще бъдат направени утре или в други ден, нищо няма да се загуби. Въпросът е, че ако няма честно отношение към проблема, ще има напускане на пилоти, те ще си дадат рапортите, ще отидат в гражданската авиация, там за тях има достатъчно работа, и в един момент ще се стигне до там, че ние няма да може да си носим това бойно дежурство, който трябва да го изпълняваме пред НАТО. Дълго време политическото ръководство беше свикнало с това нещо, че хвърляйки трохички и давайки обещания, нещата ще вървят, но за първи път армията каза, че не става така“, допълни още Грозев.

Военната ни авиация - без основен консуматив (ВИДЕО)