Няма масло за двигателите на бойната ни авиация. Военният министър пуска спешно поръчка. Новината дойде след инспекция на министър Красимир Каракачанов в авиобаза "Граф Игнатиево".
 
Проверката беше провокирана от трагичния инцидент край Варна, при който, след падане на военен хеликоптер в морето, загина един пилот, а други двама бяха ранени. Означава ли това, че небето ни е незащитено?
 
9 юни: Вертолет на ВМС падна в морето по време на учение

Краткият отговор е - не, поне засега, успокоява NOVA. Защото въпреки липсата на масло, военната ни авиация, засега успява да се справи с най-важната си задача, а именно - да гарантира въздушния суверенитет на страната ни. Ситуацията, обаче, може рязко да се промени. Защото, ако масло за хеликоптерите не се намери, логично, те няма да могат да летят.
 
Каракачанов обещава всичко необходимо за безопасността на полетите

В момента не достигат важни консумативи за военните ни самолети. Нуждаем се спешно от около един тон горивно масло за двигателите на самолетите МиГ-29, за да могат да продължат да летят. В противен случай още следващия месец те ще останат на земята.
 
Стотици отдадоха почит пред загиналия пилот майор Анастасов

Ако консумативи не се намерят, това, на практика, означава, че освен всичко останало, пилотите ни няма да имат необходимите летателни часове.. Годишно всеки един от тях трябва да има по 460 часа в небето, но това е почти неизпълнимо.
 
Спират от полети хеликоптерите "Пантер"

В момента страната ни разполага само с осем изправни бойни изтребителя. 4 от тях осигуряват денонощната охрана на небето, а останалите четири се ползват за бойна подготовка. Те обаче са недостатъчни за подготовката на пилотите.
 

Дарик Враца


Според министъра на отбраната заплатите на военнослужещите трябва да се увеличат поне с 50%.
 
Действията на загиналия пилот на "Пантер"-а спасили другите двама от екипажа

Засега страната ни няма проблем с охраната на въздушното пространство. Това е единствената мисия към НАТО, която от 2004 г. досега не е прекъсвана.
nova.bg