Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив
Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV във връзка с вчерашния инцидент, при който по време на учение "Черно море 2017" военен вертолет "Пантер" падна във водата и загина 38-годишният капитан на екипажа.
 
Вертолет на ВМС падна в морето по време на учение

"Благодарение на професионалните качества на капитан Анастасов, животът на останалите двама души е спасен и съм издал заповед за неговото повишаване в звание от капитан в майор, макар и посмъртно за съжаление", заяви министърът.

Почина командирът на екипажа на военния хеликоптер, който падна в Черно море

"Това, което е ясно към момента, е, че по време на морско учение "Черно море 2017", в което са участвали хеликоптери "Пантер" от ВМС, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега. Захождайки пред кораба, перката на вертолета се е закачила на образно казано пилон, на който се окачват знамената на кораба, но пилотът е овладял хеликоптера и се е отправил към брега. Явно в следващите минути апаратурата на хеликоптера дава проблем и той го връща обратно към кораба, за да може да бъде приводнен т.е. да бъде свален във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи. На практика, връщайки хеликоптера към кораба, със своите действия е дал възможност на своите колеги да се спасят", обясни министърът на отбраната.

Пострадалите пилоти при инцидента с „Пантер“ са в стабилно състояние

По време на тактическото учение "Черно море 2017" вчера при маневра след изпълнена задача "артилерийска стрелба по надводна цел", вертолет AS "Пантер"-565 MB падна във водите на Черно море . Командирът на вертолета капитан Георги Анастасов загина. Колегите му - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, бяха настанени в реанимацията на Военната болница във Варна в стабилно състояние.
bTV, Фокус