Майор Георги Анастасов бе погребан в родния си град Ямбол
Майор Георги Анастасов бе погребан в родния си град Ямбол / Dariknews.bg
С пълен военен церемониал загиналият пилот на хеликоптер Георги Анастасов бе изпратен в последния му път. Последно сбогом в родния му град Ямбол с него си взеха близки, приятели и целият военен елит -  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида въоръжени сили.
 
9 юни: Вертолет на ВМС падна в морето по време на учение

Стотици военни и граждани се събраха пред ритуалната зала на Централните гробища в Ямбол, за да отдадат последна почит пред Анастасов.
 
„Днес е ден на тежка загуба, защото се прощаваме с нашия боен другар пилот първи клас майор Георги Анастасов. Той превърна мечтата си в съдба, а съдбата си в дълг да защитава България. Майор Анастасов жертва живота си, за да спаси своите колеги“, каза в траурното си слово командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Майор Георги Анастасов бе погребан в родния си град Ямбол
Dariknews.bg


Действията на загиналия пилот на "Пантер"-а спасили другите двама от екипажа

"Отиде си подготвен летец и истински човек, който се открояваше със силата на своя дух, всеотдайност, неизчерпаема енергия и оптимизъм. Ще помним майор Георги Анастасов като отговорен, принципен и подготвен офицер, който беше отдаден на професията си“, се казва в съболезнователното писмо от министър Каракачанов.

Повишават в звание посмъртно загиналия кап. Георги Анастасов
 

Майор Георги Анастасов бе погребан в родния си град Ямбол
Dariknews.bg

Георги Анастасов загина на 9 юни при инцидент по време на тактическо учение "Черно море 2017", когато управляваният от него вертолет падна във водата. При инцидента пострадаха други двама членове на екипажа, които са в стабилно състояние във варненската Военноморска болница, като лекарите дават добри прогнози за възстановяването им. С действията си капитан Георги Анастасов е спасил живота на колегите си. Посмъртно той бе повишен в звание.
 
Каракачанов: Пилотът Анастасов е действал професионално

Назначена е комисия, която разследва инцидента, а резултати се очакват след 30 дни.