Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов / БГНЕС
Професионалната реакция на командир Георги Анастасов по време на инцидента с падналия в Черно море вертолет е спасила живота на другите двама летци на борда - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов. Загиналият командир ще бъде посмъртно повишен в чин "майор", съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
Инцидентът се случи вчера по време на тактическо учение "Черно море 2017", при маневра на вертолет след изпълнена задача за артилерийска стрелба по надводна цел.
 
Действията на загиналия пилот на "Пантер"-а спасили другите двама от екипажа

Метеорологичните условия са най-вероятната причина за отклоняването на вертолета
, начело с покойния капитан Георги Анастасов, което било последвано от закачане на пилон с перката на машината, обясни министърът на отбраната.
 
"Може би вследствие на порив на вятъра перката закача пилона на носа на кораба. Пилотът на вертолета е действал професионално, машината е била в техническа изправност. Перката закача горната част на пилона, пилотът овладява вертолета. Отдалечавайки се от кораба обаче, той започва да дава дефект. И той предприема най-правилния ход - да се върне отново до кораба, за да може спасителният екип на реагира бързо и да спаси екипажа", каза Каракачанов.
 
Повишават в звание посмъртно загиналия кап. Георги Анастасов

В спасителната акция по време на инцидента е включен и водолазът ст. лейтенант Димитър Бахчеванов, който с риск за собствения си живот, слязъл до потъналата машина, счупил вратата и извадил командир Анастасов.
 
9 юни: Вертолет на ВМС падна в морето по време на учение

Медицински екипи се борили да го върнат към живот в продължение на час. За професионалните си действия и спасяването на другите двама летци ст. лейтенант Бахчеванов ще бъде награден.
 
От министерството и Военната полиция ще разследват инцидента, а резултати ще има след 30 дни.