Трябва да покажем, че можем да генерираме способности и реален принос в общата европейска отбрана, каза президентът Румен Радев при откриването на дискусията "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана" в Централния военен клуб в София.

Сред участниците във форума са също премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, президентът на ПЕС Сергей Станишев, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Радев за Борисов: Оценявам усилията, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си

Държавният глава посочи, че ЕС през последните години изживява дълбока трансформация в схващанията си за ролята на военната мощ и в момента се вижда по-всеобхватен подход, европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа. Трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи, да отговорим на тези виждания, да сме в крак с времето, посочи президентът Радев.

Парламентът предлага на МО да актуализира офертите за нов боен самолет

Той отбеляза, че ясно е било казано от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, могат само да го допълват. Президентът посочи проблема със силната фрагментация на отбранителната индустрия на ЕС. В ЕС има 186 основни платформи въоръжение, в САЩ са само 30, посочи Радев. Финансовите загуби от такъв фрагментиран подход се равняват на от 50 до 100 млрд. евро на година.

Нека се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации. Европейският фонд за отбрана има амбицията да инвестира основно във военнонаучни изследвания и да генерира финансов капацитет от 500 млн. евро след 2020 година. Тук е големият шанс на България, да бъде активна в тези процеси, да покаже лидерство и зрялост, отбеляза президентът Радев.

Увеличение на заплатите в армията от 1 януари обеща военният министър

Той изтъкна, че е важно какви са посланията, които излъчваме по отношение на проблемите на сигурността и инвестициите в нашата сигурност. Трябва да преодолеем категоричното изоставяне в процесите на модернизация на въоръжените сили, заяви президентът Радев.

Президентът се присъедини към поздравленията по повод на 105-ата годишнина на българската авиация и ВВС.

Общата европейска отбрана е парещ приоритет за Европа, посочи модераторът на форума Соломон Паси. Конференцията има за цел да оформи националните ни виждания по общата европейска отбрана.
БТА