Концерт в чест на първия преподавател по ударни инструменти в Музикалното училище
Концерт в чест на първия преподавател по ударни инструменти в Музикалното училище / dariknews.archive

В рамките на отбелязването на 55 години от създаването на Музикалното училище в Плевен, този петък в НУИ"Панайот Пипков" ще се състои концерт по повод 80-та годишнина на първия преподавател по ударни инструменти в училището, Доцо Вътков.

Концертът ще се състои от 18:00 часа на 11 декември - петък в зала "Божко Шойков" в НУИ"Панайот Пипков" и в него участие ще вземат ученици от класовете по ударни инструменти в училището на преподавателите Симеон Серафимов, Димитър Солаков, Георги Гарнизов и Момчил Иванов, както и перкусионните състави „Акцент" и ансамбъл на ученици от V до VIII клас с ръководител Симеон Серафимов.

Те ще представят пиеси за ударни инструменти от Бизе, Чайковски, Добри Палиев, Христо Йоцов, Ангел Шопов.

Маестро Доцо Вътков е роден на 19 февруари 1935 г. в плевенското село Брегаре.

През 1955 г. Вътков се дипломира в Учителския институт в Плевен и започва работа като учител по музика в мъжката гимназия. През 1966 г. завършва Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, а на следващата - инструменталния.

Той е сред големите и уважавани диригенти и композитори в България. В продължение на 18 години е диригент на Представителния духов оркестър на Ансамбъла на Строителни войски, където работи с едни от най-добрите изпълнители в страната. От 22 години ръководи Забавно-духов оркестър Димитровград. Работи с имена, като Видин Даскалов и Жул Леви.

Доцо Вътков е в основата за утвърждаването на Есенните музикални дни, които се провеждат ежегодно през октомври в Община Димитровград. Благодарение на личния му принос и висок авторитет сред музикалните среди участници в тях са имена, като Милчо Левиев, Вики Алмазидо, Борислав Йоцов, клавирно дуо проф. Дора и Атанас Славчеви, Анелия Шуманова, Орлин Горанов, Стефка Оникян, Аделина Кънева, Марчо Апостолов, акад.Петко Радев, проф.Жени Захариева, проф.Петър Льондев, Перкусионен ансамбъл "Акцент" с ръководител Симеон Серафимов и много други.

Доцо Вътков възражда стотици музикални произведения на български композитори. Автор е на десетки хорови произведения за женски и смесен хор, собствени хора и ръченици. Аранжира пиеси за духов оркестър и симфонични произведения за такъв. Създател е на певчески хорове и оркестри.

Създател е на детските духови оркестри в Плевен и Севлиево, а в момента активно работи по създаването на такъв оркестър и в Димитровград.

Концерт в чест на първия преподавател по ударни инструменти в Музикалното училище
netinfo

Доцо Вътков е отличаван многократно на различни музикални фестивали у нас и чужбина - Белгия, Франция, Холандия, Северна Корея и др. Гост-диригент е бил на почти всички духови оркестри в България. Жури на множество конкурси и фестивали.

През 2010 г. е удостоен с наградата на Община Димитровград за деец на културата. Носител на ордените „Кирил и Методий" - I и II степен, медал „Св. Климент Охридски", „Златна лира" на Съюза на българските музикални и театрални дейци, два пъти е отличник и на Министерството на културата.

В навечерието на неговата 80-годишнина, маестро Доцо Вътков е предложен да получи своето заслужено признание - „Почетен гражданин на Димитровград".