/ ThinkStock/Getty Images
Кметът на Община Плевен Георг Спартански изпрати официално писмо до директора на ВиК-Плевен, инж. Митко Спасов, в което предупреждава ръководството на дружеството, че заради неизвършени в срок ремонти на инфраструктурата след аварии ще бъдат налагани санкции.

Мирослав Петров присъства на форум „Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.

Нормативно задължението е описано в Наредба № 32 на Общински съвет-Плевен, за изграждане на елементите на техническата инфраструктура на територията на общината.

Приеха препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК-Плевен за 2019 г.

„Проявих толерантност, защото са държавна фирма и мислех, че ще бъдем добър пример за всички, ако си подадем ръка и работим заедно, че с добра дума ще накарам ВиК да си отстранява в срок щетите след стотиците аварийни ремонти.

Оказа се, че не съм бил прав”, обясни решението си кметът. По официални данни, за последните 12 месеца само в град Плевен са възникнали 487 аварии, след чието отстраняване ВиК трябва да възстанови общо 1 660 кв. м настилка, а сумата за гаранции, която трябва да се внесе, е 24 900 лв.

Направиха първа копка за изграждането на нова ВиК система в село Ясен (СНИМКИ)

Г-н Спартански допълни още, че според постановеното в Наредба № 32, Община Плевен трябва да бъде незабавно уведомявана при възникване на авария, че срокът за отстраняване на щетите от разкопаването е 10 дни, а за внасянето на гаранция от страна на държавното дружество - 3 дни.

„Трябва взаимно разбиране и съдействие. Достатъчно дълго показахме разбиране и търпение, не мога да пренебрегна интересите на 100 хил. души. Затова накрая в писмото уведомявам, че ако лошите практики от страна на ВиК, продължат, ще приложа разпоредбите на глава 6 - Административнонаказателна отговорност, от Наредба № 32.

Същото се отнася и до ръководството на „Топлофикация - Плевен” ЕАД”, беше категоричен г-н Спартански.